Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.08.2023 12:36:27 - Bobo11

Doklady

Prý už u sebe nebudu muset vozit řidičák. A co zelenou kartu nebo techničák?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

ptata, tomsik1, Sokolik, Nordy, BN, dmt, Majoránka, širák, zipo, Vasa, hejtmanSágner, Venda3, Allforpeace

Odpověď

07.09.2023 13:13:43 - Ing. Martin Kolovratník
 

Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz. Digitální informační agentura v současnosti pracuje na tzv. eDokladovce, která by měla od roku 2024 umožnit občanům využívat digitální občanský nebo řidičský průkaz. Jedná se o prvotní fází projektu, na kterou budou postupně navazovat další služby. 

Od 1. ledna 2024 už nebude nutné mít u sebe při řízení v ČR kartičku řidičského průkazu, bude stačit prokázat při kontrole totožnost. Mít u sebe plastovou kartičku řidičského průkazu bude nutné pouze při cestách do zahraničí. Nic se ale nemění na povinnosti disponovat platným řidičským průkazem. Úplně stejně odpadá i povinnost mít u sebe v autě osvědčení o registraci vozidla. 

Co se týče tzv. zelené karty, tak si již řidiči nemusí tisknout. Ministerstvo financí vydalo v červenci 2020 závazné rozhodnutí, kde konstatovalo, že zákon nijak nestanovuje formu, v jaké má být zelená karta předložena. „Povinnost předložit zelenou kartu je splněna i tehdy, jestliže řidič předloží zelenou kartu v elektronické podobě na displeji mobilního telefonu.