Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.12.2023 9:52:47 - Císlerová

minimální mzda

Nemícháte jabka s hruškami? Přeci nízká nezaměstnanost neznamená, že není třeba hýbat se mzdami. Vám se to řekne, když pobíráte takové peníze, ale je vám jasné, že spousta lidí dělá právě za tu minimální mzdu? Přijdou vám u nás obecně platy vysoké? Vždyť ani polovina lidí nedosáhne na průměrnou mzdu. Navíc, kdyby byly mzdy u nás dobré, proč by řada lidí odcházela jinam?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Kritická, Kunamila, Pavelyar, ptata, zipo, tomsik1, mamcaRBK, mausik, lapra, Alena F., mikinenecek, Julie., Regio1, www, vydra

Odpověď

04.01.2024 19:19:17 - Ing. Vojtěch Munzar
 Dobrý den, 
děkuji za Váš dotaz. Samozřejmě nemám žádný problém se zvyšováním mezd. Mám ale problém se zvyšováním minimální mzdy. Ta totiž není výsledkem dění na trhu práce, ale zásahem státu, který trhu škodí. Tento institut přitom nejvíce ohrožuje právě ty, které má chránit čili mladé lidi a nekvalifikované pracovníky. Jinými slovy, v době vysoké zaměstnanosti, v které se nacházíme, jsou mzdy vyšší, protože firmy soutěží o zaměstnance. Minimální mzdu však pobírají právě ti nejméně kvalifikovaní s činností s malou přidanou hodnotou, a zejména u firem, které nemají finanční prostor soutěžit o zaměstnance. Mají pak dvě možnosti, buď své služby zdražit, nebo redukovat náklady a snížit počet zaměstnanců.