Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.12.2023 14:31:40 - JežekZ.

minimální mzda

Přijde vám v pořádku, že vaše mzdy jsou pravidelně valorizovány a minimální mzda ne? A ještě máte problém s jejim navýšením...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.01.2024 19:18:02 - Ing. Vojtěch Munzar
 Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. Máte pravdu, že s automatickou valorizací minimální mzdy nesouhlasím. Mzda totiž není nic jiného než cena na trhu práce a tím pádem i její výsledná hodnota by měla být výsledkem dění na tomto trhu. Minimální mzda tak není ničím jiným než zásahem státu do tržního mechanismu, kterému škodí. Tento institut přitom nejvíce ohrožuje právě ty, které má chránit čili mladé lidi a nekvalifikované pracovníky. Jinými slovy, v době vysoké zaměstnanosti, v které se nacházíme, jsou mzdy vyšší, protože firmy soutěží o zaměstnance. Minimální mzdu však pobírají právě ti nejméně kvalifikovaní s činností s malou přidanou hodnotou, a zejména u firem, které nemají finanční prostor soutěžit o zaměstnance. Mají pak dvě možnosti, buď své služby zdražit, nebo redukovat náklady a snížit počet zaměstnanců.