Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.01.2024 12:41:57 - tatanaZ

Za jakých okolností byste na korespondenční volbu přistoupili?

Chcete o ní podle vašich slov jednat. Vy tedy nejste úplně proti? A když teď korespondenční volba projde, co uděláte? Napadnete ji u ÚS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

tomsik1, Pamětník2, 41eva, Arabeska, Venda3, Vasa, Borůvka46, JosephusFlavius, ptata, rimiks, Vladimír Kaplan, kabi, Takasi, Ramses, amen, JirkaDědek, Chardas, Xenia, Abaldinka, amazonie, normál občan, Zábrodský, Milo-slav, Emilian, Eťa, Bedrník, MacekM1, Razdědek, Rudl, robinek, Martin L

Odpověď

05.02.2024 11:16:15 - Ing. Klára Dostálová
Obecně jsem pro, aby v zahraničí byly volby dostupnější. Proto navrhujeme rozšíření místností, kde se může volit. Korespondenční volba naráží na mnoho problémů včetně České ústavy. Pojďme tedy do pilotního projektu, který korespondenční volbu otestuje ( koneckonců většina zemí, kde ji zaváděly, šli cestou testovacího projektu)  a zároveň dáme tolik potřebný prostor k celospolečenské diskusi a také prostor k vyjádření ústavních právníků. Není nutné kamkoliv spěchat, protože jde o zásadní a hlavní pilíř demokracie. Jde o svobodnou volbu. Jednoznačně jsem proti formě, s jakou chce 5K korespondenční volbu prosadit. Na sílu jako poslanecký nikoliv vládní návrh, tj. bez stanoviska např. Legislativní rady vlády. Pokud by nedošlo k nějakému kompromisu a korespondenční volba byla schválena jak je, pak se domnívám, že ji bude muset posoudit i Ústavní soud.