Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.04.2024 11:31:24 - Vojta U.

Bezpečnost

V čem přesně podle vás představuje tato vláda pro ČR bezpečnostní riziko? Podle mě selhává skoro ve všem, ale jediné, co snad dělá dobře, že investuje do bezpečnostní politiky, což se v minulosti moc nedělo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.04.2024 6:21:01 - Ing. Antonín Seďa
 Nejprve chci připomenout, že to byla ODS a její pravicové vlády, které v minulosti snižovali výdaje na obranu. V minulosti naposledy 2%HDP na obranu vynaložila vláda ČSSD pood vedením Vladimíra Špidly. Pak tyto výdaje klesly až na 1 % HDP. Dnes se vláda zaklíná zákonem o výdajích na obranu ve výši minimáýlně 2% HDP. Přesto vláda vynakládá další finanční prostředky na vojenskou pomoc Ukrajině a tyto "investice" hájí jako zajištění bezpečnosti země. Problémem je, že nám vláda neříká pravdu, protože použití našich zbraní a vojenské techniky se snížila obranyschopnost naší země. Pokud někdo tvrdí opak, pak nám lže. Ale podstané je, zda zvýšené výdaje na obranu zvýší naše vojenské schopnosti k likvidaci či k omezení bezpečnostních hrozeb, které nás ohrožují. A tady jsem docela skeptický. ČR by měla daleko více investovat do ochrany svého vzdušného prostoru, ale nikoliov nákupem předražených amerických vrtulníků či letounů F-35. Které mimo jiné budou dodány až po roke 2035. Naše země by měla více spolupracovat s členskými zeměmi NATO v protiraketové ochraně země. Ale i například proti nízko letícícm cílům. Připomenu, že jsem ještě jako člen parlamentního Výboru pro obranu kririzoval nákup D radarů MADR, které nemají schopnost odhalit vzdušné cíle do 100 metrů nad zemí. Zkušenost z ozbrojeného konfliktu na UKrajině ukazuje veliké nasazení dronů a nízko letících raket krátkého i středního doletu. A také je problém, že v dnešní době ČR nedisponuje PRO v provázanosti s mobilními izraelskými radary. Ale těch investic je třeba daleko více. Naše země totiž ztratila mnoho schopností, které dříve měla či slíbila svým partnerům v rámci NATO. A také je třeba řešit zajištění vyšší "vnitřní" bezpečnosti, to jest investice do Integrovaného záchranného systému a zejména investice do ochrany obyvatelstva. Tady má nejen tato vláda stále ještě velké nedostatky.