Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2013 10:46:53 - sarka b.

Kapři si rybník nevypustí

Zeman v jedné z prezidentských debat zmínil, že kdyby mohl, změnil by Ústavu tak, aby se posílila pravomoc Senátu. Mnozí upozorňují, že v současné podobě je totiž nadbytečný. Souhlasíte? A proč vlastně čekáte na iniciativu zvenčí, nebylo by vhodné aby se senát snažil iniciovat posílení svých pravomocí, tak aby mohl skutečně vyvažovat PS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.02.2013 11:24:48 - Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.
Pan Miloš Zeman se k Senátu vyjádřil vícekrát, ne vždy to však vyznívalo pro horní komoru našeho Parlamentu pozitivně. Takže bychom museli vyhodnotit všechny jeho výroky na toto téma a hlavně mu i tak trochu vidět do hlavy. Pravomoci měnit Ústavu ČR nemá a ani mít ve funkci prezidenta nebude, takže je celkem jednoduché hýřit výroky typu "co by, kdyby", protože k tomu nikdy nedojde. Pro řadu občanů je tak trochu módou pohlížet na Senát jako na zcela zbytečnou instituci. Vysvětlovat jim, co je a co není úlohou Senátu je ale celkem zbytečné. Více uvěří spíše tomu, co si o Senátu usmyslí sdělit naše "objektivní" média. Každému z "nepřátel" Senátu ale nabízím, ať si to vyzkouší a třeba se mnou absolvuje bez jakékoli úlevy můj pracovní program. Možná pak změní názor. Co se týká pravomocí, na žádnou iniciativu zvenčí nečekáme, protože z dikce Ústavy ani přijít nemůže. To si musíme jako zákonodárci rozdělení do dvou komor a do dvou ne zcela přátelsky nakloněných táborů vyřešit sami. Senát opakovaně předkládal návrhy na změnu jednacích řádů komor, na přijetí tzv. stykového zákona upravujícího poměry mezi Poslaneckou sněmovnou a Senátem, vždy to ale narazilo na odpor dolní komory. Takže máme smůlu, protože jak se říká "kapři si rybník nevypustí" a ze strany Sněmovny je každé narovnání mezi parlamentními komorami vnímáno jako posilování Senátu a tudíž oslabování Poslanecké sněmovny.