Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.03.2011 11:33:59 - Andělová

Novela veterinárního zákona a produkce mléka

Dobrý den, slyšela jsem, že se budou rušit automaty na mléko kvůli nemocem, co jsou v mléce. To zemědělci asi prodělají na koupi automatů. Byla to soukromá iniciativa nebo na to dával stát nějaké dotace? Andělová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.03.2011 9:26:52 - Ing. Ivan Fuksa
 Dobrý den,
automaty na mléko se rozhodně nikterak masivně nezavírají, a už vůbec ne z důvodů, které naznačujete. Obecně lze říci, že po největším boomu v prvním roce jejich zavedení, ve druhém víceméně počty mírně stoupaly a dnes se počet stabilizuje. Registrovaných automatů máme nyní  169. Nejvyšší počet byl 186. A to bylo loni na počátku léta. Počet automatů nemusí vypovídat o množství mléka jím prodaném,  záleží na i kapacitě automatu a jeho vytížení. Přímý prodej navíc netvoří pouze mléčné automaty.
   Přímý prodej mléka a mléčných výrobků podle našich údajů stoupá, mimo jiné i proto, že se rozšířil prodej od producentů přímo spotřebitelům, a to nejen prostřednictvím automatů, ale také např. prostřednictvím pojízdních prodejců, distribucí ze dvora, rozšířením farmářských trhů apod. Producenti, v době nízkých cen nabízených na trhu za surovinu v době ekonomické krize, začali hledat další možnosti odbytu své produkce.
   Pokud jde o možné problémy, Státní veterinární správa při svých kontrolách žádné zásadní problémy, ze kterých by vyplývalo ohrožení zdraví lidí, nezjistila. Za zásadní považuje, že automaty jsou označeny… „před konzumací převařit“, a to znamená, že si zákazníci uvědomují, že si kupují  produkt prvovýroby, tj. syrové, tepelně neošetřené mléko. Otázkou kvality syrového mléka a ochrany spotřebitele se zabývá mj. i novela veterinárního zákona (jež v únoru prošla vládou), která stanoví frekvenci a rozsah laboratorního vyšetření mléka určeného pro přímý prodej.
  Celková tržní produkce mléka (celkový prodej mléka, tzn. dodávková kvóta + kvóta přímého prodeje) v roce 2010 představovala 2 576,1 mil. kg mléka. Z tohoto množství přímý prodej mléka představoval cca 6,9 mil. kg (tzn. u přímého prodeje i včetně mléčných výrobků přepočtených na objem mléka). Přímý prodej mléka v letech 2004 – 2009 dosahoval v České republice objemu cca 2,1 – 2,7 mil. kg. V souvislosti s rozšířením prodeje syrového mléka prostřednictvím mléčných automatů docházelo od roku 2009 ke zvýšení přímého prodeje (v roce 2009 na cca 3,8 mil. kg).