Mgr. Václav Horáček

  • TOP 09
  • Železný Brod
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2013 17:22:57 - tina marková

fiskální kompakt

Rozkol v koalici vyvolal požadavek vaší strany, aby se vláda v koaliční smlouvě zavázala přistoupit k tzv. fiskálnímu kompaktu v průběhu roku 2013. ODS preferuje zákon o rozpočtové odpovědnosti. Mohu se zeptat, jaký je význam (rozdíl) těchto závazků? A proč by měly vaši koaliční partneři přistoupit na váš požadavek? Děkuji za osvětlení. Marková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.02.2013 8:01:29 - Mgr. Václav Horáček
 Vážená paní Marková ,
myslím, že o rozkolu hovoří spíše média, než že by to byl faktický stav věci. Máme na některé věci odlišné názory, než naši koaliční partneři, to ale hned neznamená, že se ve zlém rozcházíme. To je třeba říci úvodem. My jsme připraveni jednat a diskutovat o tomto tématu, přesvědčovat naše kolegy a také širokou veřejnost. Jako vždy ale i zde platí, že politika je především otázkou společenské dohody a ta bude nakonec rozhodovat i v tomto případě. Zákon o rozpočtové odpovědnosti, který se již dlouhou dobu diskutuje, aniž by se reálně přiblížilo jeho přijetí, je ve skutečnosti přísnější, než již zmiňovaná smlouva, která navíc existuje. Je potřeba také zdůraznit, že vzhledem k tomu, že nejsme v měnové unii a tedy nemáme Euro, neplatí pro nás některé paragrafy, které jsou považovány za kontroverzní. Smlouva o rozpočtové odpovědnosti je především v zájmu České republiky, protože dává nástroje před opakováním ekonomické krize, která zasáhla Evropu před několika lety a z které se dosud vzpamatováváme. Pohled na smlouvu o rozpočtové Považuji za nešťastné, a možná za strategickou chybu, že se o této smlouvě více nediskutuje, že se nevysvětluje její obsah a dopad, chybí zde jakási „osvětová kampaň“. Jsem přesvědčen, že pokud by lidé smysl smlouvy pochopili, výrazně by se zvýšila její podpora. odpovědnosti je nutné obrátit – tady nejde o Evropskou unii, ale o nás, o Českou republiku.