Mgr. Václav Horáček

  • TOP 09
  • Železný Brod
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.02.2013 12:17:39 - frantisek stibroh

finanční ústava vs. fiskální pakt

Dobrý den. V odpovědi ,,fiskální kompakt" píšete následující:,,Zákon o rozpočtové odpovědnosti, který se již dlouhou dobu diskutuje, aniž by se reálně přiblížilo jeho přijetí, je ve skutečnosti přísnější, než již zmiňovaná smlouva, která navíc existuje." Mohu se zeptat, v čem je zákon o rozpočtové odpovědnosti přísnější? A vzhledem k tomu, že média pořád píší o rozkolu,ale nevysvětlí pořádně o co ve věci jde...je možnost se někde dočíst o významu těchto smluv-co přesně pro nás znamenají? Domnívám se, že tak většina lidí vnímá opět konflikt v koalici,ale neví proč, jelikož pojmům nerozumí a neví, co si pod tím představit. Pak bohužel nastupují média...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.03.2013 8:37:57 - Mgr. Václav Horáček

 Z toho pak vznikají nejrůznější nepřesné či zmatené články a informace, na základě kterých se tvoří veřejné mínění. A bohužel tomu tak není jen v tomto jednom konkrétním případě. Ohledně „konfliktu“ v koalici – ono to není tak „žhavé“, jak to mediálně vypadá. Jenže kdyby média přišla s pravdou a napsala, že TOP 09 se s ODS baví o svém návrhu, nebylo by to dost přitažlivé. A tak se raději volí slova jako ultimáta, vyhrožování, nátlak, krize, konflikt – to přitáhne pozornost čtenářů. Ono v koalici je to stejné, jako v manželství – obě strany mají nějaké své představy a nakonec je výsledkem jejich průnik (nebo by to tak alespoň mělo být). V koalici je vše založeno na argumentech a projednávání, stejně jako na vědomí, že nikdo nemůže vyhrát vše. V čem je zákon o rozpočtové odpovědnosti přísnější? Klade na vládu mnohem přísnější podmínky pro sestavení rozpočtu a nastavuje přísnější pravidla, jak by stát měl hospodařit, než je tomu v případě evropského fiskálního paktu. Z toho tedy vychází, že pokud přijmeme zákon o rozpočtové odpovědnosti, vlastně automaticky více než splníme podmínky fiskálního paktu. A proč se k tomu tedy bojíme tak moc přihlásit. Ostatně – a to je potřeba také zmínit – na zákonu o rozpočtové zodpovědnosti panuje koaliční shoda.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Děkuji za váš názor a jsem s pozdravem

Mgr. Václav Horáček


Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4