JUDr. Stanislav Křeček

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.02.2013 9:26:04 - kathe

Vždy jsem omezení imunity podporoval

Mohu se zeptat, zda podpoříte návrh na omezení imunity zákonodárců? A neuvažuje o tom, že byste předložili návrh i na to, aby trestaný nebo alespoň odsouzený byl zbaven své funkce a platu zákonodárce? Přeci není možné, aby tolik poslanců (Rath, Pekárek..) byli stále poslanci a pobírali plat, nehledě na to, že tím nemůže být PS nikdy kompletní. Nebo mají možnost zasahovat do politického dění z vazby?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.02.2013 14:45:07 - JUDr. Stanislav Křeček
Vážená paní,

otázka imunity již byla vyřešena. Vždy jsem její omezení podporoval.
Pokud jde o mandát poslance, který je ve vazbě nebo ve výkonu trestu, není to tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je třeba zvažovat, na kolik výkon trestu zbavuje člověka jiných práv, např. rodičovských a dalších, které stejně ve výkonu trestu nemůže vykonávat. Jde nejen o zásah do vůle voličů, ale mohou vzniknout i velmi praktické problémy, když např. při 101 koalici může soudce, který bude rozhodovat o tom, zda trest bude podmíněný či nepodmíněný, bude současně rozhodovat o existenci vlády. V různých zemích je tato otázka řešena různě, zdá se, že pokud by byl poslanec odsouzen k výkonu trestu za úmyslný (nikoliv pouze nedbalostní trestný čin) čin na delší dobu, např. delší než 6 měsíců, pak by ztráta mandátu byla asi odůvodněná. Takovýto postup by byl jednoduší při většinovém volebním systému, kdyby za takového poslance nastoupil další na kandidátce stejné politické strany. Pokud by se však poslanci volili v jednomandátových obvodech, bylo by třeba vypsat předčasné volby v tomto jednomandátovém obvodě, a to by již rozhodování o této věci hodně komplikovalo.

Pokud jde o plat poslance, je tato otázka stále zatěžována tím, že stále je část platu poslance nazývána náhradami, přestože o žádné náhrady nejde, a zdálo by se mi spravedlivé, že poslanec, který ve výkonu trestu
(vazbě) nevykonává mandát, o část svého příjmu přišel. Rozhodování o těchto věcech není jednoduché v žádném zákonodárném sboru nikde na světě.

V úctě
JUDr. Stanislav Křeček
poslanec za ČSSD