ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.03.2011 22:18:28 - mira.s

Podmínky obnovy trestního řízení

Dobrý večer, četl jsem, že se opakoval soud s Kájínkem. Chci se zeptat, je nějaké omezení, kolikrát se smí soudní jednání k jednomu případu konat, když jsou soudy tak přetížené nebo může jít ten samý případ k soudu neomezeně? díky Lumír

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.03.2011 19:37:39 - Ministerstvo spravedlnosti

Dobrý den,
 
podmínky obnovy trestního řízení jsou zakotveny v trestním řádu, konkrétně v § 277 - 289. V § 278 odst. 1 se výslovně píše: 
 "Obnova řízení, které skončilo pravomocným rozsudkem nebo trestním příkazem, se povolí, vyjdou-li najevo skutečnosti nebo důkazy soudu dříve neznámé, které by mohly samy o sobě nebo ve spojení se skutečnostmi a důkazy známými už dříve odůvodnit jiné rozhodnutí o vině nebo o přiznaném nároku poškozeného na náhradu škody, anebo vzhledem k nimž by původně uložený trest byl ve zřejmém nepoměru k povaze a závažnosti trestného činu nebo k poměrům pachatele nebo uložený druh trestu by byl ve zřejmém rozporu s účelem trestu."
 Soudní řád tedy nestanovuje konkrétní limit pro počet obnov řízení, které skončilo pravomocným rozsudkem, vychází se vždy z nových skutečností, které vyšly v daném konkrétním případě najevo, a který mají pro daný případ zásadní význam vzhledem k dříve uloženému trestu.
S pozdravem
 
Tereza Palečková   tisková mluvčí

Ministerstvo spravedlnosti ČR