Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.03.2011 7:18:16 - Jaroušek

Transparentnost ve zbrojních zakázkách nechce každý

Pane poslanče, domníváte se, že se někdy opravdu podaří narovnat zakázky na ministerstvu obrany? Vždyť zbrojní zakázky byly vždycky předmětem spekulací a různých machinací. Jarda

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.04.2011 9:28:59 - Ing. Antonín Seďa

Děkuji za otázku. Přesto, že se od svého působení pokouším poukazovat na problémy  na ministerstvu obrany souvisejícími s akvizicemi, stále se nedaří účinně bojovat proti zavedené praxi. Osobně podporuji snahu současného ministra obrany o změnu celého akvizičního systému. Na rozdíl od pana ministra si však nemyslím, že základním problémem je prodej přes prostředníky. Proto, dle mého názoru, novela zákona o obchodu s vojenským materiálem umožňující přímý obchod ministerstva s výrobcem, nevyřeší všechny neduhy zakázek.

Podle mého názoru je nutno dlouhodobě plánovat tyto vojenské nákupy tak, aby řádně a podle zákona o veřejných zakázkách proběhlo standardní výběrové řízení. K tomu je zapotřebí personálně zkvalitnit odborníky, kteří budou vědět co nakupují. Specifikaci by měl dát GŠ AČR, ale odborníci z akvizic by měli prověřit účelnost a efektivitu nákupu, a to s ohledem na rozvoj schopností AČ a také s ohledem na finanční možnosti resortu. Nelze donekonečna nakupovat tu nejdražší techniku a to ještě bez ohledu na celoživotní cyklus výrobku.

Takže k Vaší otázce. Jsem optimistou v tom, že se podaří nastavit takové kontrolní mechanismy, které znemožní nejen nadhodnocování zakázek, ale i korupční chování. Ovšem je to boj proti zbrojařské lobby a také proti těm politikům, kteří transparentnost ve zbrojních zakázkách nechtějí. Je nutno si však uvědomit, že i veřejná kontrola má v případě vojenských nákupů své mantinely, dané zákonem o utajovaných informací. Tady je nutné posílení kontrolní funkce Výboru pro obranu a bezpečnost českého parlamentu.

Ing.Antonín Seďa
poslanec, člen VOB