ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.03.2013 10:50:47 - Filip Kotrba

Existence majetkových přiznání nesouvisí s ideologickým zaměřením strany

Mohu se zeptat, na váš názor na majetkové přiznání? Vím, že pravice tvrdí, že to není pravicové, ale vždyť funguje i v jiných zemích a při nejmenším to, aby jej podávali ti, kdo mají něco společného s veřejnými penězi přece pravicové hodnoty neshazuje? Nebo ano-čím? Děkuji za názor Kotrba

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.04.2013 14:05:18 - Mgr. Jan Vidím
Dobrý den pane Kotrbo,

Děkuji za Váš dotaz.  Čeští politici mají stejně jako další přední státní úředníci povinnost ze zákona o střetu zájmů vyplňovat majetková přiznání každý rok do konce června. S tímto postupem souhlasím a přiznání vyplňuji pravidelně každý rok.

Nemyslím si však, že existence majetkových přiznání souvisí s ideologickým zaměřením té či oné strany. Tento institut byl pouze zneužit levicovými stranami, které ho využívají ke své vlastní medializaci a napadání pravicových stran.

Naše názory se zakládají na racionálním uvážení. Ujišťuji vás, že boj proti korupci je jednou z našich hlavních priorit. ODS se však domnívá, že zavedení institutu majetkových přiznání pro občany nepředstavuje efektivní mechanismus potírání korupce. Navíc by přinesl další administrativu a velkou byrokratickou zátěž.  V našem volebním období jsme již přijali celou řadu účinných protikorupčních opatření, které postupně začínají fungovat. Kromě toho už nyní existuje celá řada institutů, které korupci odhalují. Pro aktuální příklad, nyní projednáváme v Poslanecké sněmovně novelu zákona o zpravodajských službách, která bude přínosem z hlediska výkonu působnosti zpravodajských služeb a minimalizuje ekonomická rizika v ČR.

S přáním všeho dobrého,

Jan Vidím