Mgr. Václav Horáček

  • TOP 09
  • Železný Brod
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.03.2013 10:56:56 - Filip Kotrba

majetkové přiznání

Mohu se zeptat, na váš názor na majetkové přiznání? Vím, že pravice tvrdí, že to není pravicové, ale vždyť funguje i v jiných zemích a při nejmenším to, aby jej podávali ti, kdo mají něco společného s veřejnými penězi přece pravicové hodnoty neshazuje? Nebo ano-čím? Děkuji za názor Kotrba

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.03.2013 14:28:02 - Mgr. Václav Horáček
Poctivý člověk se naopak nestydí již dnes a svůj majetek neskrývá. Jinak řečeno – toto opatření možná některým něco ztíží, ale nezabrání tomu, zatímco spousta poctivých, kteří se ke všemu „čestně přiznají“, pocítí co je to lidská závist a zlá slina.
Osobně si nemyslím, že majetková přiznání jsou cestou k nápravě nešvarů současné společnosti, nevidím v nich onu spásu, o které často slýchám od některých kolegů poslanců, pro které se staly spíše nástrojem medializace a upoutání pozornosti, než tématem programovým, vedoucím k systémové změně.
 
Pokud bych se měl rozhodnout, neměl bych problém podpořit majetková přiznání u politiků, respektive u těch, kdo rozhodují o veřejných financích. Taková majetková přiznání, ale nevnímám jako proces, při kterém se všichni „svlečou do naha přede všemi“, ale jako systémové opatření, které umožní patřičným orgánům kontrolovat majetek a způsob jeho nabytí. Dnes je toto sice možné také, ale musí se již jednat o nějaký úkon například Policie České republiky. Nevidím problém v tom, aby podobnou pravomoc dostal některý nezávislý úřad (NKÚ?) a mohl takové kontroly buď na základě podnětu, nebo vlastní iniciativy provádět. Také u politiků a osob nakládajících s veřejnými rozpočty by, ale mělo být zaručeno právo na soukromí – byť do značné míry v jisté modifikované míře.
 
S pozdravy a přáním pěkného dne,
Václav Horáček