Ing. Roman Línek, MBA

  • KDU-ČSL
  • Pardubický kraj
  • náměstek hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.04.2011 21:09:42 - ali

Co je méně rozvinutý region?

Pane náměstku, co je konkrétně méně rozvinutý region? Jaká jsou měřítka? děkuji Alena

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.04.2011 14:19:12 - Ing. Roman Línek, MBA
 Za méně rozvinutý region je z pohledu evropské regionální politiky považován region na úrovni NUTS II s hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele nižším než 75 % průměru tohoto ukazatele pro celou Evropskou unii.
více o problematice Regionální politiky EU naleznete na stránce

http://www.strukturalni-fondy.cz/getdoc/f35b30a8-c37b-44ec-abe4-ba01ec4294b6/Regionalni-politika-EU
Línek (KDU-ČSL): Podpora pro méně rozvinuté regiony EU musí být zachována
3.4.2011 15:14 - V pátek skončilo dvoudenní plenární zasedání Výboru regionů v Bruselu. Řádným členem za Českou republiku je náměstek Roman Línek.
„V rámci dvaceti jedna projednávaných bodů také vystoupili a diskutovali dva evropští komisaři. Viviane Redingová , komisařka pro spravedlnost, hovořila o stavu občanství v EU a řešení problémů lidí při jeho uplatňování. Eurokomisař pro finance Janusz Lewandovski představil rozpočet EU pro rok 2012 a především další finanční výhled pro období po roce 2013. Ostře jsme nesouhlasili s tendencí odklonit finanční zaměření evropské pomoci z tzv. politiky soudržnosti. Znamenalo by to citelně méně peněz do silnic a další infrastruktury měst i venkova, což by se projevilo v dalších letech i u nás v Pardubickém kraji," shrnul nejvýznamnější momenty Línek. „Podpořili jsme úspornost budoucích rozpočtů, ale podmínili jsme, aby byla zachována podpora a solidarita pro méně rozvinuté regiony. Tak se zvýší konkurenceschopnost regionů a tím se posílí celkový ekonomický růst EU."
Výbor regionů dále z pohledu regionů a měst řešil sezónní zaměstnanost, chudobu a sociální vyloučení, bezpečnost silničního provozu, 5. zprávu komise o soudržnosti a budoucnost evropského sociálního fondu po roce 2013.
Aktuálně se výbor zabýval i japonskou katastrofou a vývojem v Africe. „V deklaraci Dopady přírodní katastrofy v Japonsku jsme spolu s kolegy ze Slovenska a některými dalšími odmítli ty části textu, které bez hlubší odborné diskuze komentují budoucnost jaderné energetiky v Evropě," doplnil Línek