Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.04.2013 11:27:15 - Lulek z Bystřice

Dlouhý proces rekodifikace

PS nedávno schválila novelu občanského zákoníku, která by měla zlepšit platební morálku firem. Pokud se nemýlím, jde o návrh pravice. Podle senátora Škromacha se však obchodní zákoník spolu s novým občanským zákoníkem, který přijde v platnost 1.1.2014, ruší, tudíž současná přijatá vládní novela obchodního zákoníku je pouze dočasná, a pakliže se změny neprojeví do občanského zákoníku, bezpředmětná. Jak to je? Je na to nějak myšleno?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.05.2013 11:44:36 - Mgr. Jana Černochová

Dobrý den,

rekodifikace soukromého práva v ČR, tedy přijetí zcela nového Občanského zákoníku a zákona o obchodních společnostech, byla dlouhým, více než 10letým procesem. Problém harmonizace, tedy sladění nové úpravy se starou samozřejmě opomenut nebyl. Nový Občanský zákoník vstoupí v platnost k 1. 1. 2014. K tomuto datu se přijímá celá řada novel, které původní instituty zavádí do nové úpravy a zároveň vláda připravila celou řadu zákonů, které teprve v legislativním procesu čekají na schválení právě k 1. 1. 2014.

Co se platební morálky týče, pokud si dobře pamatuji předmětnou novelu, jedná se o implementaci Směrnice EU, kterou do našeho právního řádu transponovat musíme tak jako tak, a která by v případě opomenutí (což věřím, že není tento případ) byla stejně po uplynutí transpoziční lhůty přímo vymahatelná.