Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.04.2013 9:48:44 - Horáková

registrace potratového přípravku Mifegyne

Jak se stavíte k registraci potratového přípravku Mifegyne (RU-486), který slouží k usmrcení dítěte do 9. týdne těhotenství, a kterou prosazuje ministr zdravotnictví?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.07.2013 12:29:30 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Obecně si jako vědkyně a lékařka myslím, že je třeba respektovat právo ženy na rozhodování o vlastním zdraví. Jsou situace, kdy je těhotenství vynucené, nebo závažně ohrožuje fyzický či psychický stav matky. To však neznamená, že bych nebrala v úvahu etický rozměr přerušení těhotenství.

Co se týká přípravků s účinnou látkou mifepriston nebo misoprostol, v ČR byly registrovány koncem června 2013. Ministr zdravotnictví na to nemá přímý vliv, o registraci léčivých přípravků rozhoduje Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL). Registrace těchto přípravků neproběhla pouze v ČR, ale v několika dalších zemích EU v rámci tzv. evropské registrační procedury. Důležité je, že uvedené přípravky je v ČR možné získat pouze na předpis lékaře specialisty (v oboru gynekologie a porodnictví). Nelze jej také vyzvednout v lékárně, ale výhradně v zařízení s lůžkovou péčí.

Osobně souhlasím s názorem, že je lepší, když je přípravek oficiálně registrován a existuje kontrola nad jeho distribucí, než když registrován není a distribuuje se pokoutně (v poslední době zejména prostřednictvím internetu).