Ministerstvo průmyslu a obchodu

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.04.2011 10:48:54 - horal

Stát podporuje rozvoj infrastruktury i firem z řady programů

Dobrý den, říká se, že stavebnictví je tahoun průmyslu, ale nyní je pořád v propadu. Připravujete nějaké pobídky pro stavebnictví? Horyna

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.04.2011 19:32:06 - Ministerstvo průmyslu a obchodu
Máte pravdu, že stavebnictví se musí stále vyrovnávat s dopady odeznívající hospodářské krize zatímco jiné sektory průmyslu se už úspěšně vracejí k předkrizovým hodnotám. Stavebnictví je specifický obor, na který dramatické změny ekonomiky dopadly až se zpožděním. Zatímco v roce 2009, tedy v době nejhlubší recese, se efektivnost zpracovatelského průmyslu výrazně propadla, stavebnictví jakoby žádnou krizi ani nevnímalo. Od roku 2010 se už ale v oboru začala projevovat úsporná opatření vlády. Znamenalo to pokles objemu veřejných zakázek a také tlak na snižování cen. Dobrá kondice se rychle vracela především zpracovatelskému průmyslu, který patří k odvětvím nejcitlivějších na vnější vlivy. Je výrazně závislý na zahraniční poptávce a působí tedy na velmi konkurenčním trhu, přes který k nám předtím světová krize pronikla. Naproti tomu stavební firmy podnikají převážně na domácím trhu, a jsou tedy s vnějším světem svázané daleko méně, čili se na nich zpomalení ale i oživení ekonomiky projeví až se zpožděním. Spolu s rostoucí ekonomikou ale budou růst i stavební zakázky. Stát podporuje rozvoj infrastruktury i firem z řady programů. A to pomáhá i stavebním společnostem. Konkrétně Ministerstvo průmyslu a obchodu může malým a středním firmám například nabídnout podporu prostřednictvím evropského Operačního programu Podnikání a inovace, větší investoři z Česka nebo ze zahraničí mohou získat investiční pobídky. Tyto projekty ve většině případů vyžadují stavební práce. Spolu s oživením ekonomiky budou do takových projektů soukromé firmy investovat častěji, a to prospěje i stavebnictví.