Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.05.2013 17:49:21 - Michaela

Tohle snad není šílené

Jiří,tak sympatický člověk na pohled a ono to věří te šílené ideii,ach jooo. Práce před rokem 1989 byla umělé vytvářená pro kontrolu pohybu občanů. Jako lidská individuelní tvorba, neměla valného globálního přínosu naší ekonomiky, jen se o tom kecalo a psalo. Líbívá slova, to soudruhům šlo dobře, jen zatím bylo vzduchoprázdno. Myslíte snad pýíležitosti i typu,kdy zaměstnanec podá zlepšovací návrh či něco vytvoří a šéf jej nesmete? Aby byla dána šance lidém chtít tvořit, beze strachu. Jirko, tak to silně pochybuji, že by jste takto zkutečně přemýšlel a myslel to doopravdy. Dík Míša.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.05.2013 22:33:51 - Ing. Jiří Dolejš

Píšete o umělé zaměstnanosti, ale plnou zaměstnanost (tedy kromě  dobrovolné nezaměstnanosti) prosazuje i současná Evropská unie - ta přeci není moc podobná bývalému režimu. Ekonomika ČSSR patřila v rámci RVHP k těm vyspělejším a byla tak trochu kovárnou a zbrojírnou celého sovětského bloku. Ale máte pravdu že nezvládala zejm. intenzifikaci ekonomického vývoje zejm. po začátku tzv. vědecko techické revoluce. 

Lidská práce, i ve své tvořivosti je společensky podmíněna takže nepotřebujeme ani egistické robinsonády ani chomout byrokracie.V minukém režimu  trh  a uvolění podnikavosti chybělo jako motivační faktor. To ale neznamená že se dnes dá zavést nějaký systém absolutniho laissez faire kde by byl jednotlivec nezávislý  na reálných struktárch moci.

Žijme v oligopolu, žýdném svobodném trhu a  tedy v typicky asymetrické tržní sutaci.  A proč by  perspektivní součástí té motivae nemohla být  určitá "socializace" vlastnictví - zaměstnanecké akcie, družstva jsou součástá takového trendu, stejně jako strategický vliv státu na vybrané podniky.   Dát prostor a rovnou šnaci i těmto formám hospodaření není návrat k byrokratické ekonomice.