Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.05.2013 13:52:54 - Horáková

Vážená paní Horáková,

Paní poslankyně, na ZŠ učí učitelé, na střední a VŠ pak profesoři. Je ale nějaký rozdíl mezi titulem profesora na střední a VŠ? A jsou na středních skutečně profesoři nebo si jen tak nechají říkat? Ptám se v souvislosti se sporem ohledně problémů se jmenováním profesorů, kdy by mě tak zajímala, kolik jich tak cca máme a zda profesor na SŠ a VŠ je to stejné. Děkuji za odpověď. Horáková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.05.2013 11:53:19 - Mgr. Jana Drastichová
To je zahájeno jeho návrhem, který musí být podpořen alespoň dvěma dalšími profesory stejného či příbuzného oboru, případně návrhem děkana či rektora, a který posuzuje vědecká rada dané fakulty či vysoké školy (u vysokých škol uměleckého směru umělecká rada). Ta jmenuje pětičlenou hodnotící komisi, jejímž členy mohou být jen profesoři, docenti nebo jiní významní představitelé daného nebo příbuzného oboru, která po projednání a tajném hlasování přednese svůj návrh, zda má být uchazeč jmenován či nikoli. Pokud je návrh pozitivní, uchazeč musí přednést přednášku, ve které předloží svou koncepci výuky a vědecké či umělecké práce, poté následuje definitivní tajné hlasování vědecké rady. Proti procesnímu postupu v řízení může uchazeč podat námitky, o kterých rozhoduje rektor.
Jestliže kandidát tímto řízením projde úspěšně, vědecká rada prostřednictvím ministra školství navrhne prezidentovi republiky, aby jej pro daný obor profesorem jmenoval. Jde přitom podle čl. 63 odst. 2–4 Ústavy o rozhodnutí prezidenta republiky, které ke své platnosti potřebuje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády a za které nese odpovědnost vláda.

Na středních školách vyučují středoškolští učitelé, oslovení "profesor" je pouze zavedený úzus v těchto vzdělávacích institucích a nemá nic společného se získaným titulem.

Kvůli celkovému počtu profesorů v naší republice jsem vznesla dotaz na MŠMT, po dvou dnech jsem se dozvěděla následující: přesný počet ministertsvo nezná, vede si pouze statistiku udělených titulů v daném roce.

S pozdravem

Mgr. Jana Drastichová

poslankyně za Věci veřejné