Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.08.2013 15:06:04 - Petřík

Odškodnění

Dobrý den pane inženýre,
vím, že jste prosazoval poslanecký návrh na dodatečné odškodnění a náhradu vkladů do 100% a do výše 2 milionů korun družstevních záložen. Pokud KSČM bude po volbách tvořit většinovou koalici, budete znovu usilovat o tento poslanecký návrh? Čekáme už 14 let na spravedlnost. Děkuji za odpověď a přeji úspěch v říjnových volbách. Petr

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.08.2013 18:16:08 - Ing. Jiří Dolejš

Když po roce 1989 obnovily tzv. kampeličky svoji přerušenou letitou historii, bohužel nebyla tato část finančního sektoru řádně regulována a mnohé z nich slibovaly více než mohly splnit.  připomenu též, že družstevní záložna má přitom vkladatele v poněkud jiném postatvení než klasická banka. A když došlo v 90. letech k bankovní krizi, tvrdě to pocítili. V roce 2001 ale došlo k politickému rozhodnutí, že i když   na nepojištěné vklady nebyla uzákoněna žádná systémová ochrana, stát dodatečně alespoň z části malé vklady ex post uspokojí. Za tím účelem nusely být vydány státní dluhopisy.

Vkladatelé samozřejmě nebyli všichni uskokojeni částečným řešením a tak se opakovaně do sněmovny vracelo toto téma s tím že hranice vyplácených vkladů a procenta měly být zvýšeny (opět hrazeno ze stáních dluhopisů). tento sektor představuje jen 1%  celého finančího sektoru a tak by nešlo o obří sumu (u velkých bank zmizely v  krizi stamiliardy) - v posledniích 8 letech se ale nevytvořila politická dohoda na takovém kroku (naposley mylsím v roce 2009)  Mluvíme-li o spravedlnosti tak v molálním smyslu (odpověnosti za to co se dělo v 90. letech). nikoliv v zákonném smyslu.

Tehdy existovala pro vyšší dodatečné (!) odškodnění pouze menšina hlasů z řad KSČM a ČSSD - tudíž tento požadavek je třeba nastolit znovu v poltikcých poměrech po volbách. Někteří sociálí demokraté nás v tomto před lety poddpořili, i kyž to nebylo téma kde byli strany jednomyslné - mylsím že je to rozhodně téma, které by je mělo zajímat (podobně jako byla kauza Unionbanky , jejíž řešení bylo také poněkud asymetrické pokud jde o tzv. tečku za bankovní krizí). KSČM má toto téma i po tolika letech za oprávněné (viz náš předchozí postup).

Samotný sektor družstevních záložen prochází dalším vývojem - to pokud jde o platná garanční schemata, velké banky přispívají více do společných zaˇjištovacích fondů a  tak tlačí na zpřísnění pravidel protože kampeličky mají v průměru méně příznivou bilanci.  A tak kampeličky musí zvyšovat základní kapitál i obezřetnost v hospodaření a vede to k tomu že ty velké kampeličky zvažují svoji transformaci na normální banku. Tento sektor tak získává poněkud jiný charakter, spíše lokálního a svépomocného financování. Přesto má mylsím budoucnost ale to už je jiné téma. .