doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.09.2013 10:35:38 - Janoušek

Podrobněji.

Proč jste podrobněji nezdůraznil jak pan Bakala svými zisky zajistil vnukům jeho pravnuků život bez práce,tedy blahobytný život "rentiérský" a své zaměstnace odkázal na sociální dávky ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.09.2013 7:15:20 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
Bylo by neetické spekulovat takovým způsobem. To, co je nutné podrobovat kritice a čím je nutné se zabývat, je jednání samotného podnikatele, to, jakým způsobem se zachoval a dodnes chová, pokud jde o veřejné přísliby a privatizační smlouvy a o plnění povinností odpovědného podnikání a daňových povinností, zejména placení daní českému státu. Občany a především havíře a nájemníky někdejších bytů OKD, kteří musí platit vysoké nájmy ve starých bytech v regionu s vysokou nezaměstnaností, oprávněně rozhořčuje podivný způsob, pokud jde o stanovení privatizační ceny a rozsah toho, co tento podnikatel od českého státu tak neuvěřitelně, skoro zadarmo nabyl. Situace, kdy  skupina podnikatele Bakaly se dostala za směšnou cenu k desetitisícům bytů OKD, které měl stát za rozumnou cenu přednostně prodat jednotlivým nájemníkům, svědčí o tom, že nájemníci byli obětováni. Jestliže se nyní více dostává do povědomí, do jakých problémů se svérázným způsobem podnikání podniky vzniklé z laciných "privatizačních darů" dostaly, ukazuje se také, v jak slabé pozici jsou zaměstnanci dolů a nájemníci, pokud podnikatel bez ohledu na své přísliby a závazky maximalizuje zisky a minimalizuje své daňové povinnosti a povinnosti k regionu. Odpovědnost za tento stav nesou v tomto případě strany ODS a ČSSD, které podivné privatizace ke škodě havířů a nájemníků bytů OKD připravily a prosadily. To, že ze státního majetku bohatě obdarovaný a na úkor desetitisíců nájemníků zvýhodněný privatizátor se nezná k původním příslibům, ždímá zisky a privatizované podniky směřují daně z těchto zisků ke škodě republiky do daňových rájů, je důsledek.