doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.10.2013 18:49:33 - LadaJo

Podpořil jste akci Rekonstrukce státu

Podpořil jste akci Rekonstrukce státu? A co si myslíte o této aktivitě. Může být úspěšná? Nemůžou si politici stejně přepsat jako třeba Stanjura z ODS firmu na svou manželku, která má jiné příjmení než ON a pak jí přihrávat zakázky, jak to bylo u tanjury, když šéfoval v Opavě na radnici? A co když zkorumpovaný politik všechno přizná a vyplacené úplatky a výhody převezmě až rok dva po skončení funkce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.10.2013 9:03:59 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
Akci Rekonstrukce státu jsem podpořil, protože obecně podporuji třeba i dílčí protikorupční opatření. O tom, zda bude úspěšná, to záleží na tom, koho voliči zvolí do Poslanecké sněmovny. Některé strany boj proti korupci v minulém volebním období jen proklamovaly, simulovaly, že jsou pro účinná opatření, ale koalice a vláda ODS, TOP 09 a přeběhlíků z Věcí veřejných padla fakticky i proto, že to byla koalice a vláda prokorupční. Aféry Drobil, Vondra, Nečas a Kalousek a další jasně ukázaly, že papalášům  těch stran jde především o osbní  prospěch, udržení se u moci a o zájmy nejrůznějších klientů, trafikantů a kmotrů. Proto jsem také k prohlášení o podpoře akce Rekonstrukce státu připojil i názor, že mezi navrženými body mi chybí zavedení institutu majetkového přiznání a prokazování legálního původu majetku pro nabyvatele velkých majetků a příjmů. Úplatný politik, který zneužívá veřejné funkce skutečně může "inkasovat" finanční zisk či jiný prospěch celou řadou způsobů. A to i dodatečně. Pokud máte ze svého regionu, z Opavska zkušenost s konkrétním politikem ODS, s jeho starostováním, bez znalosti faktů to nemíním posuzovat. Obecně ale je zřejmé, že někteří politici v obcích, regionech i v centru těžili a těží ze svých funkcí a jsou tam, jak se to ostatně exemplárně provalilo na některých ministerstvech,  i vazby na přihrávání veřejných zakázek. Konec konců přidělení trafik za složení poslaneckého mandátu, tedy kupčení s mandáty svěřenými poslancům voliči, označil za příklad korupce a jako spolupachatele pojmenoval expremiéra Nečase a svého stranického místopředsedu i předseda TOP 09.  Bohužel, a to je typické pro lidskou úroveň papalášů někdejší koalice, současně spolu s expremiérem zaujal pozici, že takové "politické" úplatkaření je běžné. Očekávám, že z voleb vzejde přece jen složení sněmovny, které bude více nakloněno dodržovat platné zákony a které prosadí některá účinná opatření, která omezí ten korupční chlív.