Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.12.2013 18:19:54 - VLADIMÍR DEDEK

PROČ..?

Proč je ČESKO ,dodnes, ÚŘEDNICKOSOUDNÍM,DIKTÁTORSKÝM,TERORISTICKÝM,ZLODĚJSKÝM a PROLHANÝM státem, samozřejmě směrem k občanům? Jak je možné, aby si ministerští úředníci dělali co chtějí nedbajíc na zákony ,ústavu a Evropské úmluvy? Jak je možné, že někteří "nezávislí "na zákonech soudci si vytvářejí vlastní zákony,veřejně a vědomě zesměšňují účastníky svých soudních kauz a terorizují je všemi ,jim dostupnými "zákonnými??" prostředky? Jak je možné, že dodnes nebyla utvořena SOUDCOVSKÁ KOMORA/ nehovořím o SU to je případ sám o sobě/, když všechny profese mají svou KOMORU?! Zasadíte se o to, aby tato byla vytvořena?Děkuji.Mimochodem, vše co tady píši mohu kdykoliv a komukoliv dokázat!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.01.2016 15:31:32 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Na Vaše otázky neexistuje jednoduchá odpověď. Souhlasím s tím, že ne vše v naší zemi odpovídá funkční demokratické společnosti. Rozhodování státní správy i soudů stále ještě dostatečně nerespektuje princip legitimního očekávání (tj. „ve stejných věcech stejně“), trpí opakovanými průtahy, nedůsledností a někdy bohužel i svévolí či korupcí. Vymahatelnost práva a s ní spojená míra právní jistoty se sice postupně mírně zlepšuje, ale vzhledem k tomu, že od změny režimu uplynulo již čtvrt století, občané mají plné právo požadovat viditelnější pokrok. Potýkáme se dosud s důsledky nejen bývalého režimu, ale i některých neuvážených politických rozhodnutí z 90. let minulého století. Část viny spočívá i na nepřehledné, nesystematické a neustále se měnící legislativě. Jako členka Senátu proto hlasuji pro takové návrhy zákonů, které stav české legislativy zlepšují. Do činnosti soudů ale zasahovat nemohu a nesmím.

         Pokud jde o soudcovskou komoru, chápu to tak, že máte na mysli samosprávný orgán, který by zastřešoval justici na celostátní úrovni a převzal některé pravomoci ministerstva spravedlnosti. V koaliční smlouvě se současné vládní strany zavázaly, že předloží návrhy na „zřízení samosprávy justice za  účelem zajištění co nejvyšší nezávislosti, efektivnosti a odpovědnosti soudního rozhodování“. Očekávám tedy, že do konce volebního období vláda v souladu s koaliční smlouvou předloží Parlamentu příslušný návrh zákona. Jsem připravena jej podpořit.