Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.05.2011 11:31:52 - johana

Sociální past

Dobrý den, nedá mi, abych nereagovala na Váš článek o důchodové reformě, v zásadě s ní nesouhlasím,protože to přispěje správcům fondů. Nicméně hovoříte o snížení daní OSVČ proti zaměstancům, já jako OSVČ hradím úplně všechno a nikdo mi nic nedá (mám srovnání se zaměstaneckým poměrem), proč Vás zaráží zrovna tohle?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.05.2011 14:56:33 - Ing. Antonín Seďa
 Má poznámka kolem daní a odvodů u OSVČ se týká nedávno publikovaného návrhu ministra financí, kdy hodlá snížit odvody na sociální pojištění živnostníkům ze současných 16 % na 6,5%. Již dnes platí OSVČ do zdravotního a sociálního systému třikrát méně odvodů než zaměstnanci. Jedná se o povinné odvody. To má tři problémy. Jeden se týká nižší solidarity živnostníků v rámci sociálních systémů, kdy pouze dvě země v EU mají ještě nižší odvody na sociální a zdravotní pojištění u OSVČ ( na druhou stranu mají však výrazně vyšší zdanění jejich příjmu). Druhým problémem je skutečnost, že v případě nemoci či odchodu do důchodu mají OSVČ, kteří si platí pouze zákonem vymezené odvody finanční problémy, jelikož se dostávají do sociální pasti. Jejich nemocenská i starobní důchod je vypočítáván z jejich minimálních odvodů. Třetím problémem je upřednostňování OSVČ podniky při zadávání práce  před zaměstnanci, což je konkurenční výhoda, dříve označována jako švarc systém.
Z těchto důvodů jsem proti dalšímu snižování odvodů, tak jak navrhuje současná vláda.