Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.02.2014 11:37:59 - camel

vzdělání učitelů

Podpoříte návrh ministra školství na to,aby mohly učit jen vysokoškolsky vzdělaní učitelé? Je podle vás titul to správní kritérium pro výkon funkce? Vyzdvihl bych především studium v Plzni,ale je tu i druhá věc. Praxe, kterou má řada učitelů, kteří ale nemají vysokoškolské vzdělání. A navíc, platy ve školství jsou tristní a já nevím, proč by měly obzvláště učitelé s praxí doplácet na to, že si budou dodělávat titul. Děkuji za Váš názor

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.03.2014 20:38:36 - Mgr. Marta Semelová
Dobrý den,
učitel by měl mít vysokoškolské, respektive magisterské vzdělání. Jde o náročné a zodpovědné povolání, navíc nároky na učitele a výchovně vzdělávací proces se zvyšují, a tomu by měla odpovídat i příprava. Zákon byl schválen před deseti lety a bylo tak dost času začít studovat. Na druhou stranu je pravda, že řada učitelů měla zájem studovat, ale nebyly otevřeny příslušné obory. Uznávám také argument, že pedagogové s mnohaletou praxí, kteří prokázali schopnost kvalitně učit, a dosáhli určitého věku, by měli mít výjimku. Proto souhlasím s návrhem, aby učitelé nad 50 let věku s více než dvacetiletou pedagogickou praxí mohli učit dál. Naopak nesouhlasím s návrhem ministra Chládka, že dostačující pro výuku cizího jazyka je to, že škola přijme rodilého mluvčího např. z USA. Člověk, který umí nějaký jazyk, ještě nemusí umět cizí jazyk naučit. K tomu potřebuje odpovídající pedagogické vzdělání.