Mgr. Šimon Heller

  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.02.2014 2:49:09 - Pavel Staněk

euthanasie

Vážený pane Hellere,
chtěl bych reagovat na Váš přispěvek ohledně euthanasie. Rozumím, že vy jako člen KDU - ČSL s ní nesouhlasíte z náboženských důvodů. Je ale bezohledné, přehlížet nevěřící spoluobčany. Těm je ve vší úctě náboženské hledisko lhostejné.Pokud věřící člověk nesouhlasí s euthanasií, tak ji nemusí využít, ale pokud nevěřící člověk nemá šanci na vyléčení a čekají ho jen dlouhé měsíce umírání, tak bych považoval za nemorální a kruté ho v těchto bolestech nechat. I přes kvalitní tišící prostředky jsou případy, kdy není možný důstojný odchod. A lékař, který nechá takto člověka trpět a umírat se dopouští horšího činu než ten, který mu umožní důstojný odchod.

Sám za sebe tvrdím, že bych volil jak vy říkáte asistovanou sebevraždu jak u sebe, tak u své rodiny, než abych sledoval, jak mé děti, žena či rodiče umírají v bolestech v hospicu.



Děkuji za odpověď



S pozdravem Ing. Pavel Staněk

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.02.2014 9:12:18 - Mgr. Šimon Heller
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. Současná medicína dokáže tišit fyzickou bolest. Na tom je obecná shoda. To, že existují případy, kdy péče není adekvátní nelze řešit asistovanou sebevraždou. Žádosti o euthanasii bývají naopak často spojeny s jinými než fyzickými bolestmi, které ale lze taktéž léčit. O potenciálním zneužití asistovaných sebevražd ani nemá smysl mluvit. To, že odmítám zabíjení lidí není spojeno s jakoukoli vírou, ale s elementární úctou k životu. Doporučuji návštěvu nějakého hospice. Neumírají tam lidé v bolestech a pláči. Věřím, že po takové návštěvě změníte názor.
Přeji Vám pěkný zbytek dne.
S pozdravem
Šimon Heller