ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.05.2011 11:40:33 - zdena

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky

Dobrý den, jak je to prevencí proti drogám, dělá vaše ministerstvo nějaké preventivní akce nebo je to čistě na ministerstvu školství? Myslím, že problém s drogami se nijak nezmenšuje.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.05.2011 18:59:22 - Ministerstvo vnitra

Prevence užívání omamných a psychotropních látek je rozčleněna jako komplexní systém, jehož řídícím článkem je Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Ta funguje pod Úřadem vlády a v jejím čele je předseda vlády. Rada koordinuje aktivity a činnosti jednotlivých ministerstev a dalších institucí a subjektů, které se protidrogovou prevencí zabývají. Důležitou součástí její agendy je také každoroční rozdělování peněz na protidrogovou prevenci do celé republiky. Objem dotací je asi 80 mil Kč na stovky projektů ve městech a obcích, počínaje primární prevencí ve školách, až po komunity, ve kterých se resocializují uživatelé drog. Většina ministerstev, pokud jim to z povahy činnosti přísluší, má vlastní resortní programy nebo dílčí aktivity v oblasti prevence drogových závislostí. Protože ministerstvo školství metodicky řídí prevenci sociálně-patologických jevů ve školách a školských zařízeních, je logické, že většinu preventivních aktivit ve školách zajišťuje, zejména metodiky a zčásti i finanční podporou. Ministerstvo vnitra se účastní velmi aktivně na práci Rady, mimo jiné při rozdělování dotací, atd. Práce resortu vnitra je částečně i v prevenci, respektive v prevenci kriminality, kdy ministerstvo v rámci Strategie prevence kriminality pracuje i s pojmem prevence drogových závislostí, přičemž hlavní roli dává samozřejmě Radě a s drogami pracvuje preventivně v kontextu s kriminalitou a její prevencí. Důležitou roli má samozřejmě Policie ČR, ovšem v represi, tedy odhalování a vyšetřování trestných činů spojených s drogami.