Ing. Karel Tureček

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.03.2014 7:08:49 - zuzana

potravinová soběstačnost

Nezlobte se na mě, ale kdo nebo co způsobil, že je v Česku nedostatek českých potravin, a co je horší pokud je najdete, jsou dražší než ty z ciziny? A druhý dotaz, jak je možné, že stejný výrobek má jinou kvalitu, pokud je prodáván u nás a v cizině? A není to vlivem ceny, protože i když je u nás výrobek méně kvalitní je dražší. Budu ráda, když odpovíte. Zuzana

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.04.2014 11:20:42 - Ing. Karel Tureček

Vážená paní Zuzano,
v mnohém máte pravdu a říkám to s lítostí. Když tvrdím, že je třeba podporovat české zemědělce, myslím tím ty, kteří se snaží najít cesty, jak nabídnout spotřebiteli dostatečně široký sortiment potravin srovnatelný se zahraniční nabídkou a v odpovídající kvalitě. Takoví zemědělci u nás jsou, ale nejsou to všichni. Musejí počítat se změnami v poptávce dané moderní dobou, změnou stravovacích návyků apod. Proto stále apeluji na získávání nových informací a  inovacích. Ještě musíme urazit kus cesty, abychom v konkurenci obstáli a nesnažili se o rychlý zisk na úkor kvality. Moje snahy směřují k opatřením, která to pomohou zajistit, ale dál už je to na iniciativě a vynalézavosti jednotlivých zemědělců. Věřím, že se jim to bude dařit stále víc. A ještě se ptáte, kdo za danou situaci může. Obávám se, že z velké části ti liberální polistopadoví politici, kteří tvrdili, že bez zemědělství se obejdeme. A v neposlední řadě způsob, jakým způsobem byl privatizován potravinářský průmysl. Bohužel, že neprošel návrh  na 30% akcií prvovýrobcům nebo na nalezení silného zahraničního strategického investora, jako se to podařilo v průmyslu  - viz. Škoda Mladá Boleslav. Přednost dostala česká cesta se spornými úvěry.