Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

  • NEZ
  • Kroměříž
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.03.2014 20:09:45 - gavota

Církevní restituce

Vážená paní starostko, je mi 76 let a vždycky mě rozčílí, když čtu od vzdělaných lidí kritiku na církevní restituce. Prosím Vás, ptala jste se komunistů, proč v r. 1948 připravili všechny co něco měli o všechno? Proč si duchovní začali platit ze státních peněz? Není pravda, že restituenti nebyli zvýhodněni - vrátili nám dům a 10 let jsme nemuseli platit daň z nemovitosti. Co by se asi mělo udělat s církevním majetkem, kdyby se nevrátil? Zase by patřil všem a nikdo by se o nic nestaral? Jako naprosto spravedlivé pro každého považuji aby bylo vráceno co bylo ukradeno zlotřilým komunistickým režimem. Víte, tyto rozmíšky o círk. restitucích musí bavit komunisty, kteří to všechno způsobili a teď si mnou ruce, jak se rozeštvává národ.
Jinak s Vámi naprosto souhlasím, co jste napsala o T. Okamurovi.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.08.2014 4:31:33 - Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová
Dobrý den, vůbec nemám nic proti církevním restitucím jako takovým, ale proti způsobu, jakým byly právně upraveny, a jakého majetku se týkají. Skutečně to není dobře, vůči ostatním restituentům velmi nerovně, a protože jsem se tomuto tématu věnovala hodně do hloubky, tak vím, co říkám. Myslím si, že nejvíce to škodí církvím samostným. Ale vás názor respektuji, a pokud jde o komunisty po roce 1948, naprosto se shodneme. Ukradli generaci mých rodičů život, a to by nemělo být zapomenuto. Takže můj názor na restituce nepramení z nějakých předsudků, ale znalosti zákona, věci samé, historie, a toho, že jsem zastánce toho, že nikdo nesmí být, a to ani zákonem, preferován. Ale jsem ráda, že si i rozdílné názory umímě říct kultivovaně, to je také dar, který umí v naší zemi málokdo. Děkuji vám za to, a přeji vše dobré.