Mgr. Šimon Heller

  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.04.2014 10:20:39 - qwer

ČR v Bruselu

Proč má podle vás ČR v Bruselu špatnou pověst a naopak Brusel (EU) u nás?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.04.2014 20:04:02 - Mgr. Šimon Heller
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. Osobně jsem přesvědčen, že je to mimo jiné dáno našimi zástupci v Evropském parlamentu. Hodně politických stran tuto instituci považuje spíše za solidní trafiku než za prostor pro hájení českých zájmů. Příkladem může být komunistický europoslanec Ransdorf, který proslul spaním při schůzích a zneužíváním poslaneckých diet. Často se politické strany "zbavovaly" nepohodlných vlivných spolustraníků zkrátka tím, že je poslaly do Bruselu. Pokud pak máme takové zástupce v Evropském parlamentu, je jasné, že nefunguje ani komunikace směrem do ČR ani snaha prosadit národní zájmy.
Navíc je pravdou, že k pozitivnímu pohledu na Brusel nepřispívají ani často zvláštní směrnice, které Brusel schvaluje. Na druhou stranu, pokud se proti nim neozveme a to i přesto, že pro to máme prostor, je to náš problém. Česká republika je navíc precizní v tzv. pozlacování těchto směrnic. Tzn., že si výsledně pravidla sama nesmyslně přitvrdí, ač nemusí. V neposlední řadě k negativnímu pohledu na EU přispívají korupční skandály kolem evropských peněz. Za jeden z nejsmutnějších případů považuji například akci "golfem proti drogám". Prakticky si kmotři v našem státě stavěli soukromá golfová hřiště a vykazovali to jako prevenci proti drogám.
Stav to není útěšný, ale věřím, že pokud jako společnost budeme mít zájem o věci veřejné, situace se zlepší. Samozřejmě to v tomto konkrétním případě začíná tím, že bychom měli přijít k volbám a zvolit si odpovědné politiky.
Přeji Vám pěkný zbytek dne.
S pozdravem
Šimon Heller