ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.05.2011 9:20:36 - pavlína

Deficit, který chce ministerstvo spravedlnosti do budoucna odstranit

Dobrý den, prý se EU chystá zavést nějaké právní úpravy pro oběti zločinu.Jakými právními úpravami se řidí tato oblast u nás?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.05.2011 14:20:13 - Ministerstvo spravedlnosti
 Dobrý den, český právní řád má ve vztahu k obětem trestných činů deficit, který chce ministerstvo spravedlnosti do budoucna odstranit. Žádný právní předpis dnes totiž fakticky neupravuje například problematiku bezprostřední pomoci oběti (jakýsi "informační servis", psychologickou pomoc atd.). Stejně tak žádný předpis neupravuje vzdělávání orgánů činných v trestním řízení ohledně toho, jakým způsobem by se měly k obětem trestných činů chovat.
 Proto ministerstvo připravuje zcela nový zákon o obětech trestné činnosti, který by měl být předložen vládě již v září tohoto roku. Nová právní úprava bude primárně zaměřena na mimoprocesní práva obětí trestných činů, do trestního řádu bude zasahovat v minimální míře, protože otázku posílení procesních práv poškozeného bude řešit ministerstvo samostatně v rámci rekodifikace trestního práva procesního (nový trestní řád) či v rámci dílčích novel, jako v případě novely trestního řádu, která má umožnit, aby i o náhradě nemajetkové újmy a o vydání bezdůvodného obohacení mohlo být rozhodnuto už v rámci trestního řízení (novela je nyní v poslanecké sněmovně, kde již úspěšně prošla druhým čtením).      
 Pokud jde o současný zákonný rámec ve vztahu k obětem trestné činnosti, kromě trestního řádu zaměřeného na procesní práva poškozených je od 1. ledna 1998 v účinnosti zákon o poskytnutí peněžité pomoci obětem trestné činnosti, který upravuje otázku kompenzace škody obětem trestné činnosti.
 S pozdravem Mgr. Tereza Palečková
ředitelka tiskového odboru, tisková mluvčí