Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.04.2014 22:40:14 - založák

Musíme zvýšit výdaje na obranu! říkáte. Ale bez mých daní! říkám.

Pane poslanče co vy na tom výboru pro obranu děláte?! Čtu noviny, net, příspěvky na PL (hlavně Vaše), bavím se s vojáky...Co je to na obranu? A ha, přebujelé vojenské školství, 355 milionu DUKLA sport, 5 VVP-tj. 5 Új úřadů a 5 zabezp. praporů (stačily by 2), 2500 vyšších důstojníků v 20 tis.armádě, outsourcing na úklid, hlídání objektů,.. , hm máme VP, předražené leasingy na "lakovaná" auta a autobusy, neustálé a nepromyšlené reorganizace (naposledy 2013 MO/GŠ a už jim to nevyhovuje), jo, už nás to stálo za 23 let přes půůůůl bilionu, víte vy, vůbec kolik berou vojáci, když živoří (jsem četl), i ten "poslední" desátník má s příspěvkem na bydlení víc než učitel, hasič v akci, MO má vlastní cestovku, proč platit vojáky na civilních funkcích (třeba u VHÚ...), proč je tu souběh výsluh s platem o.z. na MO, 65 % výdajů jde na mandatorní výdaje, no a až schválíte novelu, tak se vše ještě navýší. Už nám netvrďte, že v obraně na obranu nejsou peníze. Už voliče nevojáka neoblbujte.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.04.2014 8:01:54 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz,na který jste si sám odpověděl.Přesně ten stav,který popisujete dlouhodobé kritizují.A to nejenom na plénu sněmovny,ale zejména na Výboru pro obranu.Ale objektivně musím dodat,že v této kritice někdy zůstávám osamocený.Je to zřejmě tím,že někteří kolegové již rezignovali a nebo si nechtějí relevantní údaje.Pouze s Vámi nesouhlasím v tom,že kritizuje armádu.Já bych se spíše zaměřil na kritiku Ministerstva obrany,jejíž základem AČR je.Mohu Váš ujistit,že jako dlouholetý zpravodaj kapitoly 307 vím,jaké platy jsou.Mimochodem souběh platu a výsluh jsem kritizoval již v roce 2002,kdy jsem navrhoval zmrazení výsluh po dobu,kdy je zaměstnanec v pracovním poměru ve státní či veřejné službě.Tehdy to neprošlo a obávám se,že ani dnes k tomu nebude politická odvaha.Tento souběh se totiž týká nejen obrany,ale i vnitra.Ono totiž obecně odměňování ve státní a veřejné sféře je problémem z důvodu malé  transparentnosti,různých systémů apod.Také  nelze srovnávat odměňování vojáků s učiteli či jinými profesemi.Co se týká možného navýšení rozpočtu,pak mám dvě podmínky.Tou první je efektivita vynakládaných prostředků a tou druhou je potřeba politického rozhodnutí,jakože armádu potřebujeme a chceme.Že je problematické se pustit do této diskuse ukazuje předloženy návrh novely zákona o vojácích z povolání.Ten z mého pohledu neřeší základní problémy naší armády a naopak muže přinést její kolaps.Očekávání vojáků vkládané do této novely jsou lichá,tak jako tomu bylo v případě Bílé knihy obraně.Závěrem chci dodat,že jakékoliv řešení problémů a to nejenom v armádě,by se mělo vyvarovat závisti a mělo by spoléhat na odbornost a reálný stav.