PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.05.2014 10:23:09 - princezna_sisi

Brusel

Proč si podle vás Brusel zaslouží 5? A co pak europoslaci? Stále jen nadáváme, ale i my tam máme přece své slovo, a pokud ne, proč tam jsme a proč tam kandidujete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.05.2014 0:21:26 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Ta pětka v kroužku je součástí slovní hříčky. Vymezuje se k dnešní politice EU – a právě tím ponouká i ke kroužku. Našly by se jistě i otázky, kde Brusel zaslouží lepší známku.

Ve dvou, od nichž se odvíjí i vše ostatní, však jen sotva. Mám na mysli „společnou zahraniční a bezpečnostní politiku“, jež žádnou vlastní politikou ani není – a čte z očí USA a NATO i tam, kde to stále víc škodí i samotné Evropě.

Čirá bezradnost vane i z toho, jak Brusel „řeší“ ekonomickou krizi. Trestá oběti, bonifikuje viníky. Honí se za následky následků. Jejich příčiny nevidí a vidět ani nechce. Šíří tsunami existenčních dramat i vyslovené nouze. Žene Evropu do dluhové pasti.

Detailně posoudit, nakolik tomu čelí čeští europoslanci, si netroufám. O jejich práci se toho moc neví – což je asi i vina médií. O to víc zaslouží respekt například role, již sehrál Vladimír Remek v zájmu umístění sídla agentury Galileo v Praze, nebo Miloslav Ransdorf v zájmu odbourání „roamingové renty“ mobilních operátorů.

Celkový dojem z české reprezentace však skutečně není bůhvíjak valný. Nejvíc mi chybí vlastní iniciativa, otevírající otázky, které jsou ze všeho nejpodstatnější. Pokud ji projevují, chtělo by to i mnohem lepší publicitu. Síla pár europoslanců z nevelké země bude vždy úměrná i šíři jejich veřejné podpory.