Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.05.2014 22:16:33 - rovno.st

Mzdy hasičů, policistů, vojáků, učitelů, úředníků...

Tak, jak to tedy je! Dnes jsem sledoval výstupy vás poslanců k projednávané novele o vojácích a nechápu, jak je míněno podfinancování armády? Jako, že se musí přidat do rozpočtu na investice nebo na platy a zvýšení výsluh, když má obrana na mandatory dnes 59% z rozpočtu. Učitelům 1% navýšení a vojákům tisíce, tedy podle novely. Co si sednout VO a V BS a ty mzdy/přípladky... (kromě jiného) porovnat, narovnat. Pak by nebylo možný, aby např. vojenský hasič/záchranář měl 35 čistýho (i příplatky jsou prachy z rozpočtu, např. na bydlení) a hasič pod MV, který denně zasahuje měl ěé tisíc, atd. atd. atd.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.05.2014 14:21:49 - Ing. Antonín Seďa
Předně otázka obrany není pouze záležitostí ministerstva obrany, ale celé vlády a celé společnosti. Pokud v roce 2002 politická reprezentace odsouhlasila reformu ozbrojených sil a profesionalizaci armády, pak by se tato reforma měla dokončit. Součástí reformy byly i rozpočtové rámce, které dnes jsou úplně jinde. Pro Vaši informaci uvádím, že v loňském roce činily výdaje kapitoly 307 1,08% HDP a 3,53% celkových výdajů státního rozpočtu. Takže sám uznejte, že to nejsou žádná velká čísla. Co se týká zákona o vojácích z povolání, pak má mít stabilizační efekt vůči samotným vojákům, má zavést kariérní řád a větší transparentnost v odměňování. To, že to bude něco stát je jisté, proto zřejmě MO bude požadovat navýšení cca 2 mld.Kč navíc. Nicméně poměr mandatorních výdajů ku ostatním BV a investicím by měl z dlouhodobého hlediska být 50:30:20. Ale z pohledu rozpočtu to nepůjde bez postupného navyšování rozpočtu MO. To je ta stabilizace, nikdo přece nečeká skokové navyšování rozpočtu armády, protože na to není MO systémově připraveno. Porovnávání platů ozbrojených sil a bezpečnostních sborů přivítám, tak jako vítám začínající diskusi nad platy státních zaměstnanců. Ale jinak opravdu preferuji transparentní odměňování nejen v armádě, ale v celé státní správě.