Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.05.2014 12:55:23 - dodo13

vyloučené lokality

Vyloučené lokality jsou problém, ale problém také je, že se jejich počet navyšuje. Neříkám, že je všude tak dramatická jako například na Šluknovsku, ale problémy jsou i v řadě malých obcí, do kterých asi nikdo z vysokých politiků jen tak nezavítá. Co s tím uděláte třeba v Jihočeském kraji? Třeba loni zde totiž také eskalovaly problémy, ale to vy jistě víte

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.05.2014 12:09:50 - Ing. Radka Maxová
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Vážený pane dodo13,

Musím odpovědět stejně jako čtenáři před Vámi. Nejsem ve své pozici tak dlouho, aby stíhala úplně vše. Věnovala jsem se především dětským skupinám, sociálně právní ochraně dětí,  problematice svěření péče dětí do rukou toho či onoho rodiče a také pěstounské péči. Na vyloučené lokality jsem zatím skutečně nenašla čas a byla bych asi velmi troufalá, kdybych tvrdila, že mám v této věci dokonale jasno.

Problematiku znám spíše z médií, asi stejně jako Vy. Co mohu posoudit je, že se více či méně  týká především představitelů „rómské národnosti´, což není problém pouze vyloučených lokalit. Viděla bych velké nedostatky v tom, že malé děti z těchto komunit nemají základní návyky na studium, sebevzdělávání, motivaci k práci apod. Také způsob  vedení rodinně-sociálních  vazeb je jiný než jsme všeobecně zvyklí a netvrdím, co je dobře a co ne, ale vede to k jisté, jemně řečeno,  k oboustranné ostražitosti.  Ale pozice „buď – anebo“ nebo-li vyhrocení názorů na jedné či oné straně nevede k cíli, který bychom si přáli. I když to zní jako klišé, myslím, že jediným vhodným způsobem je osvěta a vzdělávání a s tím související trpělivost na obou stranách. Vyčlenění ať skupiny nebo jedince vede vždy pouze k napětí ve společnosti.  Už samotný výraz „vyloučená lokalita“ je v tomto ohledu nešťastný neboť sám o sobě degraduje dotyčné jako nežádoucí, na což jsou lidé obecně velmi citliví.

Mějte se hezky, Vaše Radka Maxová