PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.05.2014 9:50:32 - občanzDomažlic

euro

Proč je pro mě, jako obyčejného občana výhodné Euro? Pracuju v ČR a na cestování do zahraničí nemám.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.05.2014 23:36:09 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Existovat euro už na samém prahu 90. let – a my na ně přecházeli ne za vekslácký, ale reálný kurs v době, kdy ekonomika patřila nám a nestačila ještě projít následnou devastací – dalo by se o tom seriózně uvažovat. Dnes ale rizika a zápory jasně převažují.

Krize zdaleka neskončila - a bude-li se „řešit“, tak jako dosud, hrozí i velice vážné ekonomické otřesy. V takových situacích je vlastní měna jedním z mála nástrojů, které má k dispozici národní stát.

V eurozóně je i řada států, zralých na bankrot. V Německu, které do „krizových balíčků“ EU vkládá nejvíc, to naráží na sílící odpor. Narůstá i v dalších zemích, které je sponzorují. Nejsem zdaleka sám, kdo si dokáže představit i situaci, kdy bude bojovat o holé přežití právě euro.

Přechod na ně euro už v nejbližších letech si netroufá navrhovat ani vláda. Náš stát se skutečně zavázal, že to jednou udělá. Svatosvatých závazků, které se neplní, je však Evropská unie plná. Pro mne osobně není žádným svatým přikázáním ani přijetí eura. Chrání-li hlavně vlastní zájem i všichni ostatní, měli bychom to dělat i my.