PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.05.2014 15:21:29 - Markéta Hrubá

volební účast

V některých zemích je volební účast povinná, dříve to bylo i u nás. Neobnovil byste tuto myšlenku? A druhý dotaz, jakou odhadujete volební účast o víkendu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.05.2014 23:44:33 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Svoboda, která nezavazuje i k adekvátní odpovědnosti, je džin vypuštěný z lahve. Dnes je však v módě právě „cochcárna“, „svoboda dělat si, co se mi zachce“. Povinná účast ve volbách však asi není zrovna tím, co by to  bůhvíjak napravilo. Dovedu si totiž i představit, že by vedla i ke všelijakým trucpodnikům, uvádějícím do „vysoké politiky“ různé recese a srandisty. S jistotou téměř matematickou by vyvolala i další byrokratickou „bublinu“ pod záminkou, že neúčast třeba náležitě trestat. Kolik by ten trest vlastně měl dělat?

Nabízí se samozřejmě i otázka, jak by povinná účast zamíchala s výsledky voleb. Známý stereotyp tvrdí, že nám, komunistům vyhovuje co možná nízká účast. Jeden čas to mohla být pravda. Dnes bych to s jistotou netvrdil. Kritické nálady rychle rostou. Řada lidí se stačila zklamat už v několika politických značkách. Právě proto už mnozí k volbám nechodí vůbec. Být to povinnost,  není vůbec vyloučeno, že právě nám by přibylo mnohem víc hlasů než stranám, které byly u moci, když tu tisíce miliard mizely za nehty.

Voleb do EP v letech 2004 a 2009 se zúčastnilo podstatně méně lidí, než do Poslanecké sněmovny, krajských i komunálních zastupitelstev. Vážnější důvod, aby tomu bylo výrazně jinak tentokrát, osobně neznám. I všechny průzkumy veřejného mínění signalizují naopak další růst kritického pohledu na EU. A to nejen díky tomu, jak Brusel „řeší“ ekonomickou a dluhovou krizi. Teď je mezi lidmi na tapetě hlavně to, jak děsivě škodí svým servilním diletantismem vůči dění na Ukrajině.  

Když nás do EU lanařili, provázely to neskutečně idiotské sliby. Barnumská televizní reklama tlachala i o „domečcích v Portugalsku“ div ne pro každého důchodce. Většina seniorů má deset po vstupu úplně jiné starosti. Ten kontrast je příliš drastický, než aby neměl vliv. Evropská unie má prostě nevalnou pověst i u nás. Je to hodně i vinou impotence a korupce v domácích úřadech, díky níž přicházíme o miliardy evropských dotací. Veřejnost to však příliš nerozlišuje.