Mgr. Herbert Pavera

Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • TOP 09
  • Opava
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.05.2014 14:38:49 - Nagano

(ne)kašleme na EU

TOP 09 nekašle na EU, většina občanů ale ano. Jsme výjimeční oproti jiným státům? A pokud ne, proč se více europoslanců nezabývá tím jak změnit fungování EU? Podle mě byla původní myšlenky dobrá, ale celé se to lidově řečeno vymklo z rukou.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.06.2014 13:46:53 - Mgr. Herbert Pavera
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Přístup k volbám do Evropského parlamentu se v mnoha státech diametrálně liší. Česká republika se společně se Slovenskem dělí o poslední dvě příčky žebříčku účasti ve volbách, v obou zemích nedosáhla ani 20 %. Naproti tomu můžeme sledovat země jako je Itálie či Belgie, kde účast dosáhla více jak 60 %. Obdobně je na tom s 50 procentní účastí Švédsko, Řecko a také Irsko. Důvodů, proč je v České republice tak nízká volební účast, může být více. Já osobně vnímám dva hlavní důvody malé účasti voličů ve volbách do Evropského parlamentu. Od posledních evropských voleb se europoslanci  velmi málo prezentovali se svou prací v EP. Mnoho lidí ani netušilo, kdo přesně je do letošních voleb v Evropském parlamentu zastupoval a co vlastně pro ně udělal. Tím druhým důvodem je mnohdy špatná prezentace Evropské unie ze strany řady i vysoce postavených politiků. Strana TOP 09 S podporou Starostů letos kandidovala do evropských voleb poprvé a získala hned 4 křesla. Jsem přesvědčen, že poslanci TOP 09 budou pravidelně své voliče a celou společnost informovat o své agendě a zprostředkují jí tak mnoho zajímavých informací z dění v Bruselu.

Co se týče Vašeho návrhu změnit fungování EU prostřednictvím europoslanců, tak i u toho návrhu je cítit, že občané neví, jaká práva a povinnosti mají europoslanci. V moci samotných europoslanců není změnit fungovaní Evropské unie jako takové, ačkoli se to takovými sliby před volbami jen hemžilo. Úkolem volených zástupců je především vytváření společné evropské legislativy, která ve velké míře ovlivňuje český právní systém. 


S pozdravem
Herbert Pavera