PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.05.2014 14:32:41 - Bady

volby do EP z pohledu KSČM

Filip považuje 3 mandáty pro KSČM za úspěch, opačného názoru je Ransdorf. Jaký je na to váš pohled? A vzhledem k tomu, že to není ojedinělá rozepře mezi vedením strany a Ransdorfem, nemyslíte, že to může být důvodem, proč jste nedostali více hlasů? Problémy uvnitř strany totiž poslední dobou ubírají preference ne jedné straně

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.05.2014 23:52:59 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Leckoho asi nepotěším, ale pravda je víc než… (jak říkal už Jan Hus). Při tak nízké účasti bylo povinností KSČM volby vyhrát, nebo skončit maximálně na druhém místě.

Když jsem kdysi na Karlově univerzitě vedl semináře z filozofie, pokaždé jsem se studentům zavázal hned na startu, že mohou a) vyslovovat jakýkoli názor (s výjimkou ozvěn fašismu, rasismu a podobných zhovadilostí), b) neexistuje hloupá otázka, ale jen hloupá lektorova odpověď. Možná čtou někteří Parlamentní listy – a po letech mi to potvrdí.

U voleb to platí analogicky. Svádět cokoli na voliče, který buď nepřišel, nebo volil jinak, je jen pokus o nemoudré alibi. To, co se o našem programu měla šanci dozvědět většina veřejnosti, bylo od politické konkurence k rozeznání jen pramálo. Kdo četl mé předvolební články a rozhovory, nemohl tento názor – jakkoli formulovaný v kolegiálních mezích – přehlédnout.

Za krize, vlekoucí se už šestým rokem, lidé od systémové opozice čekají hlubší a údernější stanoviska a návrhy. Především to způsobilo, že k urnám nepřišla jak spousta našich „skalních“ voličů, tak lidí, které zklamali jiní a teď hledají reálná východiska.

Velmi bych uvítal, kdyby se právě na to soustředila vnitrostranická diskuse, analyzující volební výsledek strany. Dřív či později se tak stane, o tom nemám nejmenší pochybnost. Moc bych si ale přál, aby to bylo dřív, než může být v lecčem pozdě.   

A právě proto, že dobře vím, jak medvědí službu nám dělají rozepře, ventilované na veřejnosti, vedu tyto diskuse i názorové střety výlučně tam a tak, aby to k ničemu podobnému nepomáhalo ani v nejmenším. Snad mi tazatel promine, budu-li se toho držet i v daném případě