RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.06.2014 8:01:54 - žluťásek

důchodová reforma

Jste členem expertní komise pro důchodovou reformu. Musíte mít ta nějakou vlastní vizi, jak by to mělo fungovat. Můžu se na ni zeptat? Babiš už také neznačil, že podle něj není zrušení II. pilíře úplně moudré. Souhlasíte? Ono něco zrušit je jednoduché, ale ne vždy je to řešení, stejně jako teď, protože současný důchodový systém je neudržitelný.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.06.2014 10:26:27 - RSDr. Miroslav Opálka
Ano, vlastní vize do r. 2100 byla propočítána nezávislými odborníky v tzv. 1. Bezděkové komisi a je přístupná v závěrečné zprávě této komise na webových adresách MPSV a MF, nebo např. na http://www.ceskereformy.cz/soubory/dokumenty/bezdekova-komise-1-zaverecna-zprava.pdf Jde jen o to dnes parametry aktualizovat z r. 2005 na r. 2014. 
Mé přednášky, projevy či publikační činnost k důchodové reformě je také k disposici např. na www.opalkamiroslav.cz.  
S panem Babišem v tomto nejsem zajedno, ale rozumím tomu, že jako pravicový politik hájí i bankovní sektor. Problémy, které ohrožují současný důchodový systém stojí mimo něj. Především jde o nízkou porodnost a nevyvážený demografický vývoj. Jejich dopady zasáhnou celou společnost, ne jen její důchodový systém. Jde tedy o politickou vůli, zda chceme udržet význam státního pilíře. Ale pohodlný život bez dětí či pouze s jedním dítětem bude něco stát! Ale produktivita práce přináší v čase větší a větší novou vytvořenou hodnotu. Jde o to, spravedlivěji ji rozdělovat! 
II. pilíř však tyto problémy vůbec neřeší. Umožňuje jen s podporou státu odkládat u privátního sektoru odloženou spotřebu pro individuální zabezpečení se na stáří. K tomu už máme III. pilíř. Jde jen o navyšující se nedeklarovanou podporu finančního kapitálu. Občan nese všechna rizika a nejistotu sám.