JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.06.2014 10:14:37 - kolumbus

státní zastupitelství

Byl byste proto, aby měli státní zástupci více pravomocí? Nebo jaké změny byste v zákoně o st. preferoval, pokud nějaké jsou? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.06.2014 20:15:44 - JUDr. Miroslav Antl
Zdravím Vás, pane Kolumbe…! Samozřejmě jsem pro rozšíření pravomocí státních zástupců a zejména pro jejich větší samostatnost – a jako jeden z mála politiků jsem i pro jejich nezávislost na moci politické.

Já jsem celou dobu podporoval nový zákon o státním zastupitelství, který vláda po velkých peripetiích předložila Parlamentu ČR, kde v Poslanecké sněmovně dospěl do druhého čtení, než ho tehdejší ministryně spravedlnosti (a tedy vláda) vzala zpět. Se zněním návrhu zcela zásadního zákona, který měl vést k zefektivnění činnosti a posílení nezávislosti státního zastupitelství i jednotlivých státních zástupců, jsem souhlasil, a proto ve stručnosti poukáži na jeho hlavní body: 

• Soustava státních zastupitelství se redukuje zrušením vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. Agenda bude převedena na Nejvyšší státní zastupitelství a krajská státní zastupitelství - a na specializovaný Úřad pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem.

• Nejvyšší státní zástupce bude jmenován prezidentem republiky na 10 let, a to bez možnosti opakování…

• Nejvyšší státní zástupce bude moci být odvolán pouze v kárném řízení před kárným soudem. Rovněž i další vedoucí státní zástupce bude možné odvolat z jejich vedoucích funkcí jen v kárném řízení před kárným soudem.

• Krajský a okresní státní zástupce bude moci být jmenován na dobu 7 let (na základě výběrového řízení) s tím, že krajského státního zástupce nelze jmenovat na dvě po sobě jdoucí funkční období u téhož státního zastupitelství. Okresního státního zástupce bude možno jmenovat opětovně, nejvýše však jednou, u téhož státního zastupitelství.

• Nejvyšší státní zástupce vydá kariérní řád, ve kterém budou stanoveny konkrétní předpoklady kariérního postupu státního zástupce na řídící funkci, na funkci vedoucího státního zástupce nebo jeho náměstka nebo k vyššímu státnímu zastupitelství.

Ten návrh zákona o SZ byl samozřejmě podrobně precizován, ale toto jsou základní teze, jež stanoví podmínky jmenování a odvolání vedoucích státních zástupců, kteří jsou na nižších stupních prakticky neodvolatelní a lze je tedy pouze obtížně „zrychlit“ a „zefektivnit“. Naproti tomu paradoxně nejvyšší státní zástupce nemá svou pozici vůbec jistou a politici jej po vzájemné dohodě mohou odvolat takřka kdykoliv, což je podle mého názoru naprosto nepřijatelné.

Dlouhodobě proklamovaný boj proti korupci by zcela nepochybně mohl rázně prosazovat zcela nový specializovaný Úřad pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem. Všimněme si, že náhle nikomu takový úřad nechybí – a politici si spíše stěžují na přílišnou aktivitu státních zástupců…

No, a nejvíce diskutovanou změnou by bylo zrušení vrchních státních zastupitelství. V tom je a bude největší úskalí nového zákona o SZ.

Můj názor na tuto změnu je jednoznačný, když jsem přesvědčen, že Česká republika prostě nepotřebuje čtyřstupňové státní zastupitelství. Ostatně (pro někoho paradoxně) s tímto názorem souhlasí i sama vrchní státní zástupkyně v Praze paní JUDr. Lenka Bradáčová… 

Jinak odkazuji i na předchozí svá (četná vyjádření) na mých webových stránkách, ale i na těchto v Parlamentních listech atd. Tyto odkazy jsou z posledního období:

http://www.miroslavantl.cz/media/104-novy-zakon-o-statnim-zastupitelstvi-nalehave-potrebujeme/

http://www.miroslavantl.cz/parlamentni-listy/128-stazeni-navrhu-zakona-o-statnim-zastupitelstvi/

http://www.miroslavantl.cz/parlamentni-listy/133-ma-byt-statni-zastupitelstvi-nezavisle/

http://www.miroslavantl.cz/parlamentni-listy/98-zrizeni-protikorupcniho-uradu/

Ale najdete i další…

Teď jen budeme čekat, zda bude naplněn legislativní plán nové vlády a tato předloží zákon o SZ. U nové ministryně spravedlnosti paní Prof. JUDr. Heleny Válkové o tom nepochybuji, otázkou zůstává, v jakém znění jej Parlament ČR nakonec dostane – a co s ním legislativně provede. Doufám, že budu mít možnost ovlivnit i tento zcela zásadní zákon, ale v tomto svém funkčním období to už zjevně nestihneme. Takže jedině, pokud se dostanu znovu do Senátu Parlamentu ČR :)

Závěrem podotýkám, že zcela nový zákon o SZ dlouhodobě prosazuje Amnesty International ČR a projekt Rekonstrukce státu. Právě garanti projektu Rekonstrukce státu by mohli být zárukou včasného a kvalitního návrhu, ale i prosazení v Parlamentu ČR. Dále o tomto projektu na jejich webu:

http://www.rekonstrukcestatu.cz/cs

A o zákonu o SZ:

http://www.rekonstrukcestatu.cz/cs/statni-zastupitelstvi-bez-politickych-zasahu-do-vysetrovani

S pozdravem a přáním všeho nejlepšího

Miroslav Antl

(senátor)