PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.07.2014 11:12:48 - Ptáčková

Ukrajina

A jak vidíte další vývoj na Ukrajině? A měli by se podle vás země jako Amerika, ale i země EU do konfliktu tolik zaplétat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.07.2014 11:44:45 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Maškarní "demokratických revolucí" na export stojí na dvou muřích nohách. Napřed rukama svých patých kolon uvedou zemi do chaosu a zfanfrnění nesplnitelnými sny - a pak ji v tom nechají vykoupat. A někomu úplně jinému za to připíší vinu - a zkusí na něj za šílený mejdan a jeho následky přenést i účty. Tím spíš, zapadá-li to i do geopolitických hrátek na ještě vážnější téma. V daném případě snahy vrátit Rusko do agónie, za níž mu kraloval poddajný ochlasta.

Kaskáda, uvolněná "Majdanem", je zaoceánskou inscenací. Být Evropská komise "globálním hráčem" - a ne servilním ministrantem - začne Ameriku bombardovat žádostmi, ať Ukrajině uhradí všechny škody, které jí způsobila. A ať jí poskytne i všechnu "pomoc", na kterou vábila lehkověrné dušičky její pátá kolona.

NIc na ten způsob však nehrozí ani náhodou. Ukrajinu čekají dlouhé roky křeče, balancující na hraně humanitárních kalamit. Těch pár miliard, které ze "strategických spojenců" vyloudí jen po kapičkách a až po  velkých drahotách, čeká jen dvojí osud. Zčásti skončí obratem na kontech západních věřitelů dřívějších úvěrů - a zčásti výměnou za převod toho, co ještě nestačili rozkrást domácí "oligarchové", do zahraničních rukou.

Množí se i prognózy, že to vyvolá - možná už velice brzy - zase "Majdan", tentokrát ovšem už ne v režii loupežníků, ale proti nim. Zatím však běží brutální "trestná operace" proti celým regionům, které se moci, vzešlé z ozbrojené puče, odmítají podřídit. Mrtvých jsou tisíce, v ruiny se mění celé městské čtvrti. Na dobytém území probíhá "filtrace" a masové zatýkání "podezřelých z podpory separatistů".

Že je to děsivá karikatura všeho, o čem tak rád řeční i Brusel, nevidí jen bílá hůl. Právě Evropa - a ne Amerika - ponese i všechny následky. V podobě masivní migrace - a s ní i mzdového a sociálního dumpingu, kriminality v zóně existenčního vyloučení a spousty dalších průvodních jevů. Pokud Brusel - i všechny metropole EU - nepřišly o poslední zbytky svědomí a zdravého rozumu, musí energicky zasáhnout aspoň proti snaze zlomit jihovýchod země brutální silou.

Na nic víc nemají - a jaktěživ to ani neplánovaly. Přestat předstírat opak je nejvyšší čas. Politika ve stylu sňatkového podvodníka je riskantní podnik. Zvlášť tahá-li za nos jednu z největších evropských zemí.