RNDr. Alena Palečková

  • Hlavní město Praha
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.05.2011 12:04:05 - kapek

Různé příčiny

Paní senátorko, jak Vy osobně se díváte na to, že firmy nechtějí zaměstnávat lidi po padesátce? Hledá se vůběc nějaké řešení v souvislosti s požadavkem pozdního odchodu do důchodu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.05.2011 12:04:20 - RNDr. Alena Palečková
 Můj pohled na věc je daný tím, že jsem sama padesátku překročila už poměrně dávno. Proč konkrétní firmy nechtějí zaměstnávat lidi ve vyšším věku má asi různé příčiny. Může to být častější nemocnost, menší výkonnost ve fyzicky náročnějších oborech, ale také vyšší nároky na mzdu. Obecně tuto situaci řeší antidiskriminační zákon, ale málokdo má chuť se bránit soudní cestou. Firmy se na druhé straně ochuzují o zkušenosti starších lidí, které jsou v některých případech nenahraditelné. Řešení se bude muset hledat hlavně v oborech fyzicky náročných  a těch, které mají vysoké nároky na rychlé reakce a soustředění, např. u řidičů, strojvedoucích a podobně. Tam bude nutné připravit programy rekvalifikace a možnosti uplatnění těchto lidí v předdůchodovém věku. Pokud vím, zatím, žádné oficiální řešení není. Inspiraci je možné hledat v zemích, kde už teď je věk odchodu do důchodu 65 let nebo vyšší např. ve Skandinávii. S pozdravem Alena Palečková