Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.07.2014 15:17:44 - mochito

kde je pravda?

Proč jste ale tvrdili, že nepřijetím zákona o státní službě k 1. lednu příštího roku bude pro nás znamenat ohrožení čerpání fondů Evropské unie, když to údajně není vůbec pravda? Takovéto dezinformace podle mě vedou k současnému stavu politické kultury, kterou jste ale chtěli změnit. Tak jak to je?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.07.2014 18:51:39 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz. Podle ministra Dientsbiera či ministryně Jourové to pravda je. Nehledě na to, že při vstupu do EU se k přijetí tohoto zákona ČR zavázala. Pravdou je, že v dopise z Evropské komise je tato výtka uvedena, jako podmínka pro uzavření dohody o čerpání evropských dotací v letech 2014 až 2020.  Takže počítám s tím, že pokud by k 1.1.2015 nebyl zákon účinný, pak by EU pozastavila čerpání evropských peněz. Pravicová opozice měla sedum let na to, aby zákon přijala. Ale ona neměla zájem nejen o přijetí zákona, ale vůbec o funkční státní správu. To, že zákon potřebujeme svědčí mimo jiné i kritika OBSE z hlediska nízké výkonnosti státní správy či kritika EU z důvodu špatného čerpání evropských fondů. Tato laxnost nás bude stát cca 62 miliard korun, které nedočerpáme z minulého plánovacího období. Ale druhým a daleko závažnějším důvodem pro přijetí zákona, je odpolitizování státní správy a boj proti korupci. Takže ano, hlavním důvodem pro přijetí služebního zákona je závazek ČR a požadavek EU k přijetí tohoto zákona. Chápu, že se to opozici nelíbí, ale takto je reálná situace a vláda nesmí ohrozit čerpání evropských peněz pro zvýšení konkurenceschopnosti naší země.