JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.05.2011 8:39:30 - Dr. Ernesto Rafael Guevara de la Serna

Přímá demokracie má sice svá úskalí, ale má své nesporné výhody

Dobrý den pane doktore.
Chtěl bych se Vás zeptat jestli je v současnosti možné změnit Ústavu i jiným způsobem než hlasovaním poslanců? Je možné měnit Üstavu referendem? Jaký by případně byly nutné podmínky aby takové referendum o změně Ústavy bylo možné vyhlásit? Pokud by bylo referendum o změně Ústavy vyhlášeno (jestli je to možné) a změna by byla přijata, mohl by nějaký státní orgán rozhodnutí občanů zvrátit? (prezident, parlament, ústavní soud). Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.05.2011 22:07:53 - JUDr. Vojtěch Filip
Tento druhý dotaz je trochu specifický tím, že jde spíše o přání než o možnost. Česká republika od roku 1993 nemá zakotveno ve svém ústavním systému, kromě tzv. možnosti podle čl. 2 odst. 2 Ústavy České republiky obecné referendum. (Zrušeno bylo přijetím zákona č. 4 /1993 Sb. tzv, recepční normou, kdy poslanci tehdejší ČNR, která se přeměnila na Poslaneckou sněmovnu vyřadili Ústavní zákon o referendu , který byl platný v ČSFR z našeho právního a ústavního systému, byl to jeden z nejméně demokratických kroků tehdejší ODS).  K tomu, aby mohlo být referendum vyhlášeno,  je zapotřebí samostatného ústavního zákona. Tak se tomu stalo pouze 1 x,  a to při hlasování o vstupu ĆR do EU. Přitom otázek pro použití referenda bylo za dobu 18 let mnohem více. Dnes Ústavu ČR nelze měnit jinak než Ústavním zákonem , tj. hlasováním více než 120 poslanců a 3/5 přítomných senátotrů. Je to jistě ke škodě občanů naší země. Přímá demokracie má sice svá úskalí, včetně toho, že je drahá, ale má své nesporné výhody a to že má mnohem větší akceptovatelnost obyvatelstvem a zejména vyšší míru stability do budoucna.