Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.07.2014 18:10:33 - wiesser

obrana

Krom bílé knihy, jaké jsou strategické dokumenty naší bezpečností politiky? Každá země má své hrozby, co je největší hrozbou pro ČR?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.07.2014 10:39:30 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz. Prvně musím říct, že Bílá kniha o obraně neptaří mezi strategické dokumenty bezpečnostní politiky. Je to spíše rezortní koncepční dokument.  Základní strategické dokumenty ČR je Bezpečnostní strategie České republiky, která stanovuje bezpečnostní prostředí i hrozby. Nicméně na pozadí současných událostí na Ukrajině se ukazuje, že je nutno revidovat i tyto bezpečnostní dokumenty. Dalšími dokumenty, které vycházejí z bezpečnostní strategie je Vojenská strategie ČR či Transformace rezortu MO (oba dokumenty pro ministertsvo obrany a AČR). Druhou částí dotazu, jaké jsou největší hrizby pro ČR, tak obecně je to ekonomická a bezpečnostní nestabilita regionu. V současné době se tato nestabilita přibližuje Evropě, ať již zníněná Ukrajina, oblast Středního a Blízkého Východu (GAZA, Palestina) a oblast MENA (Středozemí a Severní Afrika). To je spojeno nejen s asymetrickým způsobem boje (terorismus, atentáty, malé bojůvky), ale i s nelegální migrací a špatnou ekonomickou situací obyvatel těchto zemí. Proto důležitým prvkem bezpečnostní strategie je i zajištění humanitární pomoci. Základem bezpečnostní plitiky ČR je její členství v mezinárodních organizacích NATO a EU.