Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.08.2014 14:57:32 - Verča F.

financování kampaně

Proč na rozdíl od jiných stran, jako ANO, ODS, KDU-ČSL apod. investujete tolik do kampaně? Nejste to vy, kdo volá po jejich zastropování a pak si takhle vyhodíte z kopýtka? Také by mě zajímalo, zda kandidáti, aspoň ti na prvních místech investují do své kampaně taky sami ze své kapsy. Děkuji Verča

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.08.2014 15:31:01 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Ano máte pravdu, že dlouhodobým cílem je zastropování výše peněz pro kampaně a omezení sponzorování. Nicméně tady narážíme na odpor pravicových stran a také podnikatelsky založených subjektů. U těch prvních jde o to, že nechtějí mít transparentní financování, protože mají řadu skrytých sponzorů. U těch druhých jde o to, že si financují svoji kampaň z peněz, které posléze odečtou jako svoji nákladovou položku. Těch uváděných 60 milionů korun není až tak velká částka, pokud uvážíme, že ČSSD obhajuje velké množství senátorů a další peníze půjdou na komunální volby. Obecně totiž platí, že každá politická strana má svůj program a své reprezentatnty, kteří tento program mají prosazovat na veřejnosti. Je to také o tom, kolik peněz do kampaně dávají regionální či místní organizace s klasického ročního rozpočtu. ČSSD se poučila z předvolební kampaně z roku 2010, kdy opravdu utratila obrovské množství peněz. Tři roky trvala konsolidace a úspory v rámci vnitřního hospodaření strany a musím říct, že v předčasných volbách do poslanecké sněmovny jsme měli opravdu transparentní účet. Mimochodem jsme také utratili daleko méně. Co s etýká jednotlivých kandidátů, tak kandidáti do poslanecké sněmovny i do senátu přispívají částkou dosahující desítek tisíc korun. Kandidáti na dalších místech spíše v tisícikorunách. Co se týká komunální úrovně, tady si kandidáti spíše hradí drobné náklady s focením či dopravou. Je to tím, že kandidáti si berou náhradní volno či dovolenou a ono je velmi těžké žádat finanční podíl po těch, kteří kandidátku spíše podporují. Jinak v rámci ČSSD platí, že každý sociální demokrat platí z odměn za veřejnou funkci příspěvek, ketrý je dán rozhodnutím ÚVV ČSSD. A to prosím každoročně bez ohledu na to, zda jsou či nejsou volby. A také nesmíme zapomenout na skutečnost, že členové pracují ve svém volném čase, což se určitě těžko naceňuje a hodnotí penězi. Trend ČSSD je jasný a pokud by sociální demokracie peníze na kampaň neměla, pak by jako správný hospodář těch avizovaných 60 milionů korun neposkytla.