Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.08.2014 19:47:12 - JosephusFlavius

Stav české demokracie a občanských svobod.

Pane inženýre, zajímal by mne váš názor na fungování demokracie v naší zemi. Myslíte, že u nás je vláda lidu skutečně fungujícím politickým systémem, když si lidé po mediální masáži zvolí svého zastupitele a ten potom na názor většiny občanů nebere zřetel? Na Novinkách. cz jsem se setkal s mazáním příspěvků, které nijak neporušují diskuzní pravidla. Zdá se vám v pořádku, že je možné takovým způsobem umlčovat názory občanů? a do třetice. Co si myslíte o informování občanů ČR veřejno -právními médii? Je podle vás normální, že jsme informováni neobjektivně a evidentně jednostranně třeba v případě ukrajinského konfliktu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.08.2014 21:43:46 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotazy.Musím se přiznat,že osobně nejsem spokojen ani se stavem české společnosti,ani s úrovni demokracie.Přitom cítím svoji spoluodpovědnost za tento stav.Možná,že mám jistou výhodu v tom,že od roku 1990 si dopisuji s členem Labour party,který přesně předvídal to,co se od nás postupně odehrálo.Proto mám své mantinely,přes které jako politik nikdy nepůjdu.Trochu jsem se smířil s tím,co mohu a co nemohu prosadit.Nicméně jak v zastupitelstvu města,tak v poslanecké sněmovně se snažím podporovat demokracii a občanskou společnost.Pokud někdo kandiduje,pak má odpovědnost k těm,kteří jej nominovali a zvolili.Chce to ale mít morálně volné vlastnosti a někdy odvahu se i vzepřít většinovému názoru.Ale stav demokracie a úroveň politiků se odvíjí od stavu společnosti a aktivity samotných občanů.Podle ústavy je zárukou demokracie svobodná soutěž demokratických politických stran.Nikde se nehovoří o hnutí či dalších iniciativami. Tady jsou politické strany personálně poddimenzované ,protože v naší společnosti se partaje moc nenosí.Tady vidím politickou politiku ,která tady byla prosazovaná od listopadu 1989.Přece každý,kdo kandiduje na jakoukoliv politickou funkci je podstatou politik.Jinak pouze balamutí  širokou veřejnost.A je ostudou občanů,že se balamutit nechají.A to prosím i sdělovacími prostředky,které namísto hledacího psa demokracie,jsou zneužívány k politickému boji.Platí to i pro veřejnoprávní média,která jsou placena koncesionáři pro,což jsou všichni majitelé televize a rádia.Takže tady je i spoluodpovědnost občanů,co která média vysílají a jaké zprávy sdělují.Naštěstí existují i jiná média,jako sociální sítě,kde lze potřebné informace nalézt.Ale opět jsme u aktivity samotných občanů,zda mají zájem a najdou si čas k vyhledání těchto informací.Partaje sice natáhnou,ale o politiku se zajímá či spíše ji sleduje hodně lidí.Problém je však v tom, že ji aktivně dělat chce pouze minimum lidí.To je v neprospěch české demokracie i současných politických stran.