Ministerstvo průmyslu a obchodu

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.06.2011 8:50:04 - Albrecht

Palčivým problémem českého hospodářství je i korupce

Němečtí obchodníci kritizují naší zem jako snad nejhorší v úplatkářství a průběhu veřejných zakázek. Máte takové informace i z jiných zemí? Z vašeho ministerstva chodí samé příznivé zprávy o růstu obchodu apod. Je Česko vnímáno tak špatně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.06.2011 15:17:05 - Ministerstvo průmyslu a obchodu
 Pravdou je, že analýzy zpracované ať už Ministerstvem průmyslu a obchodu nebo Národní ekonomickou radou vlády na základě mezinárodních srovnání ukazují, že jedním z palčivých problémů konkurenceschopnosti českého hospodářství je i korupce. To se odráží i v hodnocení kvality naší ekonomiky a přispělo to k tomu, že kupříkladu v žebříčku Global Competitiveness Index Světového ekonomického fóra jsme se v posledním roce propadli o pět míst na 36. pozici.
   Právě kvůli takovým výsledkům Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti, která má za cíl posunout nás během deseti let do dvacítky nejatraktivnějších ekonomik světa. Opatření navrhovaná ve Strategii se týkají i řešení problémů spojených s korupcí. Základem je v tomto ohledu ovšem vládní protikorupční strategie, se kterou jsou projekty navrhované v rámci námi připravené Strategie konkurenceschopnosti plně v souladu a plynule na ni navazují.